“Kritika je uvijek od pomoći, uvijek. Kad netko primi kritiku ta se osoba prvo treba preispitati i vidjeti što je od toga, i do koje mjere, istina. A ja uvijek izvučem korist od kritike. Ponekad vas naljuti… ali postoje prednosti”, istaknuo je papa Franjo u razgovoru s novinarima tijekom povratka s apostolskog pohoda Mozambiku, Madagaskaru i Mauricijusu.

Osvrnuvši se na knjigu “Kako Amerika želi promijeniti Papu”, koju mu je tijekom polaska za Afriku darovao francuski novinar Nicolas Senèze, Papa je istaknuo kako “kritike ne dolaze samo od Amerikanaca”, već “čak i iz Kurije”.

“Ne sviđa mi se kada kritika ostane ispod stola: smiju ti se u lice, dopuštaju ti da im vidiš zube, a onda ti zabiju nož u leđa. To nije pošteno, to nije humano.”

Sveti je Otac poručio i da oni koji kritiku daju, moraju biti spremni na repliku, “ući u dijalog” kako bi se “došlo do ispravnog zaključka.”

“To je dinamika prave kritike”, rekao je dodavši kako on uvijek prihvaća “poštenu kritiku”.

Odgovarajući na pitanje Jasona Drewa Horowitza, novinara New York Timesa, boji li se šizme u SAD-u, Papa je odgovorio niječno.

“U Crkvi uvijek postoji mogućnost šizme, uvijek. Ali to je opcija koju Gospodin ostavlja ljudskoj slobodi. Ne bojim se šizmi, ali molim da do nje ne dođe jer se tu radi o duhovnom zdravlju ljudi. Neka postoji dijalog, neka postoji ispravak ako dođe do greške, ali put šizme nije kršćanski put.”

‘Nemam djecu jer želim kupiti vilu’

Tijekom razgovora s novinarima papa Franjo dotaknuo se brojnih tema, među kojima i “demografske zime” kroz koju prolazi Europa.

“Ponovit ću što sam rekao u Strasbourgu: ‘Majka Europa gotovo je postala Baka Europa’, ostarila je”, poručio je Sveti Otac, istaknuvši pritom ono što smatra uzrocima starenja populacije.

“Smatram – i to je moje osobno mišljenje –  da se u korijenu (problema) nalazi blagostanje. Navezanost na blagostanje: ‘Ugodno nam je, nemam djecu jer želim kupiti vilu, otići na odmor, dobro mi je ovako, djeca su rizik, nikada ne znaš…’ Ali to blagostanje i uspavanost su nešto što će vas postarati.”

Papa je nadodao kako ga se tijekom pohoda Africi posebno dojmila jedna gesta:

“Ljudi koji su djecu dignuli visoko u zrak, kao da žele reći: ‘Ovo je moje blago, ovo je moja pobjeda, moj ponos’. Djecu su blago siromašnih. Ali ona su bogatstvo domovine, zemlje. Istu gestu vidio sam i u Istočnoj Europi, u gradu Iasi, osobito baku koja je pokazivala dijete: ovo je moj trijumf… ”

Cjeloviti razgovor pape Franje s novinarima možete na engleskom jeziku pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net