Strukovna udruga proizvođača orgulja Italije uputila je peticiju pročelniku Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinalu Robertu Sarahu u kojoj potpisnici od njega traže da iz bazilike sv. Petra makne nedavno postavljene digitalne orgulje, čiju su instalaciju opisali kao nešto što je izazvalo “nevjericu među glazbenicima, ljubiteljima i povjesničarima umjetnosti”.

“Postavljanje elektroničkog glazbala u papinskoj bazilici za nas je znak kulturne dekadencije karakteristične za naše vrijeme, jer predstavlja dominaciju fikcije nad istinom”, piše u pismu koje je išlo uz peticiju Associazione Italiana Organari u kojoj se digitalne orgulje proizvođača Allen opisuju kao “čudnovat pokušaj imitacije zvuka pravih orgulja”.

“Upravo zbog toga, instalacija toga instrumenta nedostojna je bazilike sv. Petra kao i Crkve koja je stoljećima promovirala najljepšu umjetnost kroz slikarstvo, kiparstvo, arhitekturu i glazbu, njegujući osjećaj za estetiku u svima, bili oni vjernici ili ne”, poručuju orguljaši.

Pismo kardinalu Sarahu podsjeća i na više dokumenata Učiteljstva koji su ukazali na važnost umjetnosti i ljepote kao sredstva naviještanja Boga. Potpisnici peticije naglašavaju kako su svjesni specifičnosti liturgijskih potreba u Bazilici, ali da ne mogu vjerovati kako nije bilo moguće pronaći rješenje koje bi zadržalo stare, mehaničke orgulje u upotrebi. Instalacija digitalnih orgulja u papinskoj bazilici, tvrde, obezvrjeđuje pokušaje svih onih kršćanskih zajednica diljem svijeta koji nastoje u svojim crkvama zadržati mehaničke orgulje.

“Pozivamo cijeli kulturni svijet da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog instalacije ovog glazbenog surogata u najvažniju građevinu katoličanstva i da to nezadovoljstvo priopći svima odgovornim za liturgijsko slavlje”, zaključuju proizvođači orgulja u peticiji.

Ovome dodajmo kako su digitalne orgulje tvrtke Allen bile prvi put korištene u bazilici sv. Petra na polnoćki. Razlog tome jest što su postojeće orgulje, postavljene 1962., preslabe kako bi se mogle čuti u cijeloj bazilici i na Trgu sv. Petra tijekom misa, te moraju biti “ozvučene”, što je stvaralo dosta tehničkih problema.

Goran Andrijanić | Bitno.net