Papa Franjo susreo se sa Švicarskom gardom u prigodi obilježavanja – kako on kaže – bolnog, ali istodobno i slavnoga događaja, koji se zbio 6. svibnja 1527. godine. Tada su naime plaćeničke čete cara Karla V. zauzele i opljačkale Rim. Braneći uzmak pape Klementa VII. u Anđeosku tvrđavu. Od njih 189, život je izgubilo 147 gardista. Novaci Garde, u spomen na svoje slavne prethodnike, u dvorištu San Damasco, svake godine na taj datum, polažu svečanu prisegu papi.

Sveti Otac je prvo srdačno svima izrazio dobrodošlicu i pozdravio pripadnike Švicarske garde – posebno nove novake – koji su bili okruženi svojim obiteljima, kako bi zajednički obilježili ovaj povijesni događaj. To govori – kako o srdačnoj odanosti švicarskih katolika Svetoj Stolici, tako i primjerenu životu po kojemu su roditelji, svojoj djeci, predali vjeru, odnosno, vrijednost pripadnosti kršćanskoj zajednici i značaj crkvene službe – kazao je Papa.

Među članovima Švicarske garde od subote su i dvojica stražara hrvatskih korijena. Riječ je o Nikoli Špoljaru koji je svoju službu započeo svečanom prisegom i Andrewu Galantayju koji se nakon dvije godine služenja uskoro vraća u Švicarsku.

– Prisegnuti ovdje u Vatikanu u Švicarskoj straži velika je čast za mene i za cijelu moju familiju, za Crkvu. Tako nešto je nevjerojatno –  kazao je u razgovoru za Večernji list Nikola Špoljar čiji su roditelji porijeklom iz Đakova, u kojemu je redovito provodio ljetne praznike te, kako kaže, postao vjernik.

U svom nagovoru pripadnicima Straže, Sveti Otac je rekao kako se danas od njih ne traži da prikažu svoj tjelesni život, ali su pozvani na ne manje zahtjevnu žrtvu: služiti moći vjere, budući da vjera predstavlja grudobran i zaštitu protiv različitih ovozemaljskih sila i moći – a posebice protiv „’kneza ovoga svijeta’ i ‘oca laži’, koji poput ‘ričućeg lava obilazi tražeći koga da proždre’“.

„Vaša nazočnost u Crkvi i važna služba u Vatikanu, prigoda je za izrastanje u ‘Kristove vojnike’. Hodočasnici i turisti koji vas susreću, ostaju poučeni, otkrivajući u vama – pored uravnoteženosti, preciznosti i profesionalne ozbiljnosti – i velikodušno kršćansko svjedočenje te svetost života. Neka ova posljednja bude prva vaša briga“ – poželio je Sveti Otac.

Osim toga, Papa je poželio da članovi Garde, vrijeme svojega služenja u Rimu, prožive u iskrenom bratstvu, podupirući jedni druge, provodeći primjerni kršćanski život, koji neka proizlazi i nadahnjuje se na vjeri. Vaša služba – kazao je papa Franjo – izvire iz Krštenja koje vam omogućuje da svjedočite vjeru u Krista, umrlog i uskrsloga, tamo gdje god vas Providnost postavi.

Papa je članove Švicarske garde potaknuo da se osjete aktivnim članovima velikoga Božjeg naroda, koji su zauzeti u svjedočenju Evanđelja i za vrijeme svoje službe, kao i u slobodno vrijeme, a to se događa – smatra Papa – preko malih, svakodnevnih gesta, pri čemu je važno dati im jedno – uvijek novo – značenje. Iznutra se to vrši po skladu među vama i u zajedništvu i poštovanju prema nadređenima; a izvana se pak izražava, gostoljubivošću, ljubaznošću i strpljenjem – kazao je poticajno papa Franjo.

Vrijeme svoje službe u Rimu, mladi pripadnici Vatikanske garde, mogu iskoristiti i za svoje kulturno uzdizanje i duhovni rast. Zanimljivo je prolaziti Rimom slijedeći stope tolikih svetaca i svetica koji su živjeli u Gradu, što će njihovu službu  zasigurno obogatiti tolikim plodovima – rekao je Sveti Otac.

Zahvalivši se za njihovo izvrsno obavljanje povjerene im zadaće služenja Papi i Vatikanu, papa Franjo se i sam preporučio u njihove molitve te na njih zazvao zaštitu Presvete Djevice, kao i njihovih zaštitnika: Sv. Martina, sv. Sebastijana i sv. Nikole (od Flüe) te im na kraju audijencije, udijelio svoj Apostolski blagoslov.

Radio Vatikan | Bitno.net