Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 14. svibnja kako je papa Franjo donirao 200,000 USD kako bi podržao 400 stipendija u Libanonu, , prenosi Vatican News.

Prema priopćenju, doniran je fond “u nadi postizanja geste solidarnosti i sa željom da svi uključeni na državnim i međunarodnim razinama odgovorno djeluju i traže opće dobro, nadvladavajući sve podjele i stranačka pitanja”.

Također je naglašeno kako “papa Franjo očinskom brigom prati situaciju voljenoga Libanona u proteklim mjesecima… koji je uvijek bio primjer suživota i bratstva koji Dokument o ljudskom bratstvu želi nuditi cijelome svijetu”.

Ova godina predstavlja 100. obljetnicu osnivanja Velikog Libanona, prethodnika moderne libanonske države. No, u priopćenju se ističe kako “Zemlja cedrova proživljava ozbiljnu krizu koja uzrokuje patnju i siromaštvo, koja riskira ‘krađu nade’, osobito mlađih generacija koje svoju sadašnjost gledaju kao napornu, a budućnost kao neizvjesnu”.

Zbog krize, mnogim je mladima otežan pristup obrazovanju, koju su u mnogim mjestima, napose u manjim područjima, pružale crkvene institucije. Cilj Papinog dara jest upravo ispunjenje te potrebe.

Tiskovni ured navodi kako je donacija darovana putem Državnog tajništva i Kongregacije za Istočne Crkve. “Intervencija je dodatak doprinosu Fonda za hitne slučajeve Kongregacija za Istočne Crkve, koja je pomogla u suočavanju s hitnim slučajevima uzrokovane pandemijom COVID-19”, stoji u priopćenju.

Donaciju prati i Papina molitva Gospi Libanonskoj i svim libanonskim svecima da štite libanonski narod.