Tomasi

Nadbiskup je među ostalim istaknuo da su vjerodostojna istraživanja pokazala da je svake godine ubijeno više od 100.000 kršćana, i to iz razloga koji su na neki način povezani s njihovom vjerom.

Drugi su pak kršćani – dodao je nadbiskup – podvrgnuti prinudnom iskorjenjivanju, uništavaju se njihova bogoštovna mjesta, nad njima se vrši nasilje i otimaju se njihovi vođe, kao što se nedavno dogodilo s dva biskupa iz Aleppa, u Siriji. Mnoga su od tih djelâ plod fanatizma, nesnošljivosti, terorizma i diskriminatorskih zakona. Osim toga, u nekim zapadnim zemljama, u kojima je kršćanska nazočnost povijesno bila sastavni dio društva, sve više jača težnja za marginaliziranjem kršćanstva u javnom životu – primijetio je nadbiskup te istaknuo – pritom se zanemaruje njegov društveni i povijesni prinos, te se čak sužavaju mogućnosti vjerskih zajednica u obnašanju njihove karitativne službe.

[facebook]Ako želiš čitati samo istinite vijesti, klikni Like![/facebook]

Nadbiskup je Tomasi potom podsjetio da je Vijeće za ljudska prava Organizacije ujedinjenih naroda priznalo da su religija i duhovnost u službi promicanja ljudskoga dostojanstva, a kršćanstvo u službi istinskoga dobra čovječanstva. S tim je u vezi nadbiskup spomenuo neke usluge, od odgoja do zdravstva i pomoći izbjeglicama, u kojima se Katolička Crkva zauzima u korist čovjeka, bez razlike u odnosu na njegovu rasu ili religiju.

Nadbiskup je Tomasi završio svoje izlaganje podsjećajući na riječi pape Franje u poruci za 1700. obljetnicu Milanskoga edikta: ‘Neka se svugdje poštuje pravo na  javno ispovijedanje vlastite vjere, i neka se bez predrasuda prihvaća prinos koji kršćanstvo nastavlja davati kulturi i društvu našega vremena’.

(rv/bitno.net)