Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje u četvrtak 27. srpnja, u kojem se navodi da su Sveta Stolica i Vijetnam postigli konačan dogovor o tome da Vatikan ima rezidentnog papinskog predstavnika u glavnom gradu Hanoiju, prenosi Vatican News.

Priopćenje je objavljeno nakon posjeta vijetnamskog predsjednika Vo Van Thuonga, kojeg je istoga dana, 27. srpnja papa Franjo primio u privatnu audijenciju u Apostolskoj palači u Vatikanu.

U objavi se također navodi da se posjet predsjednika Vijetnama dogodio „na temelju 10. zasjedanja Zajedničke radne skupine između Vijetnama i Svete Stolice od 31. ožujka 2023. u Vatikanu te sa željom da se nastave unaprjeđivati bilateralni odnosi“.

Stoga, dalje se navodi, „dvije strane službeno objavljuju da su Vlada Socijalističke Republike Vijetnam i Sveta Stolica sklopile Sporazum o statusu rezidentnog papinskog predstavnika i uredu rezidentnog papinskog predstavnika u Vijetnamu“.

Tijekom susreta predsjednika Vo Van Thuonga s papom Franjom, a potom i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, obje strane su izrazile zahvalnost za značajan napredak u odnosima između Vijetnama i Svete Stolice te za pozitivne doprinose katoličke zajednice u Vijetnamu.

Izraženo je uvjerenje „da će rezidentni papinski predstavnik zadovoljiti ulogu i mandat koji mu je dodijeljen Sporazumom i pružiti podršku vijetnamskoj katoličkoj zajednici“ koja će „nadahnuta Učiteljstvom Crkve“ ispuniti svoj poziv „pratitelja nacije“ i pridonijeti razvoju zemlje.

Predstavnik će, zaključno je naznačeno u izjavi, „biti most za unapređenje odnosa između Vijetnama i Svete Stolice“.