Vatikan

U Vatikanu je u srijedu, 4. srpnja, završio dvodnevni sastanak Kardinalskoga vijeća za razmatranje organizacijskih i gospodarskih problema Svete Stolice, kojim je predsjedao Papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Jučer je objavljen završni račun Svete Stolice i Uprave Države Grada Vatikana.
Završni račun Svete Stolice za 2011. godinu zaključen je s manjkom od gotovo 15 milijuna eura. Najveći se troškovi odnose na osoblje, koje je 31. prosinca prošle godine činilo više od 2.800 ljudi, te na sredstva društvene komunikacije. Na takav je rezultat – istaknuto je u priopćenju – utjecalo negativno kretanje financijskih tržišta u svijetu, koje nije dopustilo postizanje proračunatih ciljeva.

Završni račun Uprave Države Grada Vatikana – koja je neovisno tijelo i ne ovisi o prihodima Svete Stolice, te se putem raznih svojih uprava brine za potrebe upravljanja državom – zaključen je u plusu od gotovo 22 milijuna eura. U nadležnosti toga tijela 31. prosinca prošle godine bilo je nešto više od 1.800 zaposlenika. Za taj je rezultat posebno značajan prinos Vatikanskih muzeja, koji su imali više od 5 milijuna posjetitelja, te su tako, prema specijaliziranim popisima, svrstani u one najuglednije i najvažnije na svjetskoj razini.

Petrov novčić, odnosno prilozi vjernikā u svrhu potpore karitativnom djelovanju Svetoga Oca, u odnosu na 2010. godinu veći su za oko 2 milijuna dolara, odnosno iznose više od 69 i pol milijuna dolara. Ekonomska pomoć crkvenih pokrajina iz cijeloga svijeta, za održavanje uslugā koje Rimska kurija pruža općoj Crkvi, iznosi 32 milijuna dolara, što je za 5 milijuna dolara više nego u 2010. godini. Prinosi ustanovā posvećenoga života, društava apostolskoga života, te zakladā, u odnosu su na 2010. godinu povećani za 7,54%. I vatikanska je banka, odnosno Ustanova za religijska djela (IOR), kao svake godine dala svoj prilog za potporu apostolske i karitativne službe Svetoga Oca. U 2011. je godini on iznosio 49 milijuna dolara.

Iako je na sastanku priznato zauzimanje za stalno poboljšanje upravljanja dobrima i sredstvima Svete Stolice, ipak je upućen poziv na razboritost i uzdržanost u troškovima, zadržavajući pritom sva radna mjesta. Svi su sudionici sastanka, osim toga, pohvalili velikodušni prinos vjernika i crkvenih ustanova, koji je još više dostojan hvale s obzirom na sadašnju ustrajnu gospodarsku krizu. (rv/bitno.net)