Ljudski život u Božjim očima ima veliku vrijednost. Ako je u nekim okolnostima nešto napalo zdravlje i život mnogih ljudi, a možda i naš, ne smijemo se osjećati sami pred tim neprijateljem – objavio je Dikasterij za laike, obitelj i život u poruci u svezi  s epidemijom Covid-19, poznatijom pod imenom koronavirus. Kao dikasterij koji je Sveti Otac zadužio za pastoralnu brigu za laike, obitelj i život, želimo u ovom teškom trenutku, svima koji su pogođeni Covidom-19 ili se osjećaju ugroženima tom virusnom infekcijom, očitovati našu blizinu, ljubav i molitvu – piše u poruci u kojoj se također zahvaljuje liječnicima, bolničarima i medicinskim sestrama, pomoćnom osoblju i znanstvenim istraživačima za njihovo velikodušno zauzimanje, ohrabrujući ih da troše svoju snagu i intelektualne talente koje im je Bog darovao za trenutne potrebe.

Svi se u poruci pozivaju da se hrabro i mirno suoče s tom međunarodnom zdravstvenom krizom, stavljajući se na raspolaganje i bivajući spremni, radi općeg dobra, na neke žrtve u osobnom stilu svakodnevnog života. Svatko je pozvan učiniti svoj dio, no nije sam, imamo Božju zaštitu koja bdije nad svakim od nas očinskom ljubavlju – piše u poruci Dikasterij za laike, obitelj i život i ističe – I Crkva želi biti blizu svakom bolesnom od Covida-19, njegovoj obitelji i prijateljima, zdravstvenom osoblju i javnom zdravstvu koji se brinu za oboljele, pa i znanstvenicima koji traže lijek za tu bolest.

U poruci se Dikasterij posebno obraća obiteljima koje su pozvane s ljubavlju i velikim osjećajem odgovornosti voditi brigu za svoje članove koji su zaraženi Covidom-19; brinuti se za svoje stare koji ne mogu izlaziti iz kuće zbog opasnosti od zaraze; brinuti se za one koji su najslabiji zbog neke druge bolesti od koje već boluju; za djecu koja moraju ostati kod kuće i ne ići u školu zbog zdravstvenih razloga. To je težak zadatak osobito za obitelji koje žive u siromašnim mjestima koja oskudijevaju gospodarskim izvorima i socijalnom pomoći, ali i za one koji bi mogli izgubiti posao zbog posljedica epidemije na svjetsko gospodarstvo.

Poruka potom ističe da u tim okolnostima obitelj može postati izvor i snaga koja pokreće i širi smisao za odgovornost, solidarnost, snagu i razboritost, međusobno dijeljenje i pomoć u teškoćama. Dikasterij za laike, obitelj i život na kraju se sjedinjuje s papom Franjom koji je, tijekom opće audijencije 26. veljače, izrazio svoju blizinu bolesnima od koronavirusa i zdravstvenim radnicima koji se brinu za njih, kao i građanskim vlastima i svima koji se zauzimaju kako bi pomogli bolesnicima i zaustavili infekciju.

Vatican News | Bitno.net