papa

Bog je svemoguć, ali se i njegova svemogućnost zaustavlja pred zatvorenim srcem; pred srcem koje ne kani drugomu oprostiti. Polazeći od ulomka iz Evanđelja u kojem Isus objašnjava Petru da treba oprostiti „sedamdeset puta sedam puta“, a to znači „uvijek“, Papa je ustvrdio da je Božji oprost nama usko povezan s našim praštanjem drugima.

Sve ovisi od toga da mi prvi od Boga tražimo oprost. Papa je naveo primjer iz Prvoga čitanja, odnosno kako Azarja moli Boga da oprosti grijehe naroda, koji pati, ali je i kriv jer je „napustio Božji zakon“. Azarja se ne buni, zbog patnji ne jadikuje pred Bogom“, nego priznaje grijehe naroda i „kaje se“ – objasnio je Papa.

Jedno je tražiti oprost, a drugo je isprika. Pogriješim li? Oprosti pogriješio sam…! Jedno s drugim nema veze. Grijeh nije jednostavna pogreška. Grijeh je idolatrija, klanjanje raznim idolima koje imamo …. Azarja zbog toga traži oprost, a ne opravdava se – ustvrdio je Sveti Otac.

Oprost treba iskreno tražiti, a uvrede svim srcem praštati, po uzoru na gospodara iz evanđeoske prispodobe koji je svom sluzi oprostio veliki dug. Isus nas uči da se Bogu molimo: „Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima svojim“. Ako ne mogu oprostiti, onda ne mogu ni tražiti oprost. Ali, oče, ja se ispovijedam, idem na ispovijed… A prije ispovijedi? Kajem se za svoje grijehe i odlučim da neću više griješiti. Ali prije toga? Ipak još nešto nedostaje: drugima oprostiti uvrede – ustvrdio je Papa.

Zaključujući propovijed Papa je rekao da će nam Bog oprostiti ako i mi opraštamo drugima. Isus nas uči: prvo, da traženje oprosta nije isto što i ispričavanje, stoga trebamo biti svjesni svojih grijeha, vlastitog idolopoklonstva; drugo,da Bog uvijek prašta, ali želi da i mi opraštamo. Ako ne opraštam, onda u izvjesnom smislu zatvaram vrata Božjem oprostu. ‘Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo svojim dužnicima’ – zaključio je Sveti Otac.

RV | Bitno.net