Vatikan

“Pravedno društvo zahtijeva red za miran i vedar građanski suživot”, istaknuo je papa Benedikt XVI. primajući 9. studenoga sudionike opće skupštine Interpola, na kojoj su se u Rimu okupili predstavnici iz 190 država članica, a čiji je član od godine 2008. i Država Grad Vatikan. Papa je odlučno osudio pojave terorizma i organiziranog kriminala koji su uvreda cijelom čovječanstvu.

“Dužno je suzbijati kriminal u okviru moralnih i pravnih pravila, a ta se borba uvijek ima voditi poštujući prava čovjeka”, istaknuo je Sveti Otac, poželjevši bolju međunarodnu suradnju u borbi protiv kriminala, a potom se osvrnuo na razne oblike nasilja u našem vremenu.

“Najteži oblici kriminalnih radnji mogu se svesti na terorizam i organizirani kriminal. Terorizam je jedan od najokrutnijih oblika nasilja, sije mržnju, smrt i želju za osvetom. Ta se pojava, od prevratničke strategije, svojstvene nekim ekstremističkim organizacijama, preobrazila u mračnu mrežu političke sukrivnje, rabeći i vrlo usavršena tehnička sredstava, goleme financijske izvore i izradbu projekata širokog opsega”, ustvrdio je Papa.

Organizirani kriminal, pak, cvjeta u mjestima svakodnevnoga života i često djeluje i pogađa naslijepo i protivno svakom pravilu. Papa je posebice osudio trgovinu ljudima, oblik modernoga ropstva, kao i trgovinu lijekovima, namijenjenima uglavnom siromašnima, koji umjesto liječenja ubijaju.

“Trgovina je još gnusnija kada se odnosi na ljudske organe nevinih žrtava. Ti zločini krše moralne zapreke uljudbe a oblik su barbarstva koje zatire čovjeka i njegovo dostojanstvo”, istaknuo je Papa i poručio da je iskorjenjivanje nasilja obveza svih ustanova i nadležnih tijela kao i cijeloga društva, uključujući vjerske stvarnosti.

“Svatko snosi odgovornost za budućnost pravednosti i mira”, zaključio je Benedikt XVI., izvještava Radio Vatikan. (ika/bitno.net)