Isus je jedino vrelo blagoslova iz kojeg izvire spasenje za sve ljude – rekao je papa Franjo tijekom današnje opće audijencije.

Prispodoba o dobro Samaritancu, papa Franjo

Foto: L’Osservatore Romano.

U katehezi se osvrnuo na izvještaj iz Evanđelja po Mateju o ženi koja je bolovala od krvarenja i bila izliječena dodirnuvši skute Isusove haljine.

Ta žena se ističe svojom vjerom i hrabrošću, a želja da ju Isus spasi „potaknula ju je da otiđe ponad propisa utvrđenih Mojsijevim zakonom“. Ona je, zbog svoje bolesti, bila smatrana nečistom i stoga je bila „isključena iz bogoštovlja, bračnoga života, normalnih odnosa s bližnjim“. Važno je – kazao je Papa – „shvatiti tu situaciju da bi se razumjelo stanje njezine duše: osjeća da ju Isus može spasiti od bolesti i marginaliziranosti te od nedostojnost u kojoj se već godinama nalazi“.

Sveti je Otac kazao da nas ovaj slučaj potiče na razmišljanje o stanju žena. Svi se trebamo čuvati, uključujući kršćanske zajednice, od predrasudama zaraženih poimanja ženskosti i sumnjičavosti spram dostojanstva žene – naglasio je, dodajući:

„U tom pogledu upravo evanđelje obnavlja istinu i vodi oslobađajućem gledištu. Isus se divio vjeri te žene koju su svi izbjegavali i pretvorio je njezinu nadu u spasenje. Ne znamo njezino ime, ali malobrojni reci u kojima Evanđelja opisuju njezin susret s Isusom ocrtavaju put vjere koji može ponovno uspostaviti istinu i veličinu dostojanstva svake osobe. U susretu s Kristom se svima – muškarcima i ženama svih mjesta i vremena – otvara put oslobođenja i spasenja“.

Isus je vidio ženu i nije ju opomenuo, nije joj rekao: „odlazi! ti si odbačena!“, nego ju je pogledao s milosrđem i nježnošću. „On zna što se dogodilo i želi osoban susret s njom, ono što je sama žena željela. To znači da je Isus ne samo prihvaćam nego je drži vrijednom takvog susreta“ – ustvrdio je Papa.

Isus je ženi rekao: „Hrabro, kćeri“, izražavajući joj time Božje milosrđe. „Koliko se puta mi osjećamo iznutra odbačeni zbog naših grijeha“ – rekao je Papa – „Ali Gospodin nam govori: ‘Hrabro! Dođi! Za mene ti nisi odbačen, nisi odbačena. Hrabro, kćeri. Ti si sin, kćerka’ To je trenutak milosti, to je trenutak oprosta, trenutak uključivanja u Isusov život, u život Crkve.“

Svima nama grješnicima – velikim ili malim – svima Gospodin govori: „Hrabro, dođi! Nisi više odbačen, nisi više odbačena: ja ti opraštam, ja te grlim“. Takvo je Božje milosrđe. Trebamo imati hrabrosti otići k njemu, moliti oprost za svoje grijehe te ići naprijed – ustvrdio je Sveti Otac.

Spasenje koje Isus daruje je višestruko: ženi vraća zdravlje, oslobađa ju od „društvene i vjerske diskriminacije“, ostvaruje nadu koju je nosila u srcu te ju vraća u zajednicu, „oslobađajući je od potrebe da djeluje u skrovitosti.“ Osoba koja je odbačena – objasnio je Papa – uvijek djeluje u skrovitosti. Mi kao grješnici tako postupamo, kao da imamo nešto za skriti i da se sramimo onoga što jesmo. Isus nas od toga oslobađa i podiže nas – kako je rekao – „na noge“, kao što nas je Bog i stvorio – ne ponižene, nego na nogama.

Nisu skuti Isusove haljine ono što je ženi dalo spasenje, nego „Isusova riječ, prihvaćena u vjeri, koja može utješiti, izliječiti i obnoviti je u odnosu s Bogom i njegovim narodom“ – kazao je papa Franjo, zaključujući: Isus Crkvi naznačuje put kojim joj je ići ususret svakoj osobi, kako bi svatko mogao biti izliječen u tijelu i duhu i biti obnovljen u dostojanstvu Božjega djeteta.

RV | Bitno.net