Zaštita ljudskoga života i obitelji utemeljenoj na braku, obveza je u svrhu veće društvene pravednosti, zatim kako bi se dao glas vapaju siromašnih, te za rješavanje sukoba, počevši od krize u Siriji. To su područja suradnje između Katoličke Crkve i Anglikanske Crkve koja je papa Franjo istaknuo u petak, 14. lipnja, primivši u audijenciju canterburyjskoga nadbiskupa i primasa Anglikanske zajednice, Justina Welbyja, zajedno s njegovom suprugom i pratnjom.

Zauzimanje u traženju jedinstva među kršćanima ne proizlazi iz praktičnih razloga nego od volje Gospodina Isusa Krista – rekao je Papa. Nakon privatnoga razgovora, u kapeli Redemptoris Mater održana je zajednička molitva.

Bio je to bratski susret, na tragu povijesnoga posjeta nadbiskupa Michaela Ramseya papi Pavlu Šestomu. Učinivši svojima riječi svojega prethodnika, papa je Franjo, dočekujući nadbiskupa Welbyja rekao da ga ne prima „kao gosta ili tuđinca, nego kao sugrađanina Božje obitelji“. Osim toga, Papa je zahvalio nadbiskupu što ga se spomenuo u molitvi tijekom svečanosti ustoličenja u canterburyjskoj katedrali. Budući da smo svoje službe započeli sa samo nekoliko dana razlike, uvijek ćemo imati posebnih razloga za uzajamnu potporu u molitvi – napomenuo je Sveti Otac.

Duga je i slojevita povijest odnosa između Crkve u Engleskoj i Rimske Crkve, u kojoj nije nedostajalo ni bolnih trenutaka – primijetio je Papa, ističući istodobno i put približavanja i bratstva u posljednjim desetljećima, te važnost zajedničkoga promicanja kršćanskih vrijednosti u društvu koje, kako se čini, stavlja u pitanje neke temelje suživota, kao što je svetost ljudskoga života, ili pak solidnost ustanove obitelji utemeljene na braku. Tu je, osim toga, – dodao je Sveti Otac – zauzimanje za veću društvenu pravednost, te za gospodarski sustav u službi čovjeka i općega dobra. Među našim je zadaćama, kao svjedocima Kristove ljubavi, da damo glas vapaju siromašnih, kako ne bi bili prepušteni zakonima gospodarstva koje ponekad, kao da čovjeka uzima u obzir samo kao potrošača – primijetio je Papa.

Kada kršćani žive i rade zajedno i skladno, mogu svijetu donijeti mir – dodao je Sveti Otac te svoje misli upravio na tešku krizu u Siriji. Papa je Franjo spomenuo zajedničko zauzimanje nadbiskupa Welbyja i westminsterskoga nadbiskupa msgr. Nicholsa, koji je bio nazočan na audijenciji, u poticanju vlasti da pronađu mirno rješenje sukoba. Za sirijski je sukob potrebno pronaći mirno rješenje, koje će zajamčiti sigurnost cijeloga pučanstva, uključujući i manjine, među kojima su vrlo stare lokalne kršćanske zajednice – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je Franjo na kraju pohvalio napore Crkve u Engleskoj u razumijevanju razlogâ koji su njegova prethodnika, Benedikta XVI., doveli da ponudi kanonske strukture koje mogu odgovoriti na zahtjeve skupinâ anglikanaca da budu primljeni u Katoličku Crkvu. Siguran sam da će to omogućiti da se u katoličkom svijetu bolje upoznaju i cijene duhovne, liturgijske i pastoralne tradicije koje su dio anglikanske baštine – napomenuo je papa Franjo. (rv/bitno.net)