Grupa od stotinu teologa i biskupa potpisali su izjavu podrške papi Franji čiji je povod, kako navode, zahvalnost za njegovo dosadašnje vršenje papinske službe te ohrabrenje da ne skreće sa svoga puta pod napadima “određene grupe unutar Crkve”.

Potpisivanje izjave su pokrenuli ugledni češki teolog i dobitnik Templetonove nagrade Tomáš Halík, kojemu je svojevremeno papa Benedikt XVI. dodijelio titulu počasnog prelata, te Paul Zulehner, pastoralni teolog iz Beča.

Iako se izrijekom ne navodi, za pretpostaviti je da je izjava nastala kao odgovor na “correctio filialis” (sinovsku korekciju), dokument u kojem je skupina svećenika i teologa bliska “tradicionalističkim” krugovima upozorila papu Franju da, kako tvrde, “propagira hereze nekim svojim postupcima”.

Uz šest biskupa, među potisnicima podrške papi Franji je i jedna Hrvatica. Riječ je o franjevačkoj redovnici Jadranki Rebeki Anić, višoj znanstvenoj suradnici Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Prenosimo tekst izjave koju u originalu možete pročitati OVDJE:

“Uzoriti papa Franjo,

Vaše pastoralne inicijative i njihova teološka opravdanost su trenutno pod velikim napadom određene grupe unutar Crkve. Ovim otvorenim pismom želimo izraziti svoju zahvalnost za Vašu hrabrost i teološki ispravno papinsko vodstvo.

U kratkom ste vremenu uspjeli preoblikovati pastoralnu kulturu Rimokatoličke Crkve u skladu s njezinim izvorištem u Isusu. Ranjeni ljudi i ranjena priroda dodiruju Vas izravno u srce. Vi vidite Crkvu kao terensku bolnicu na marginama života. Brinete se za svaku pojedinu osobu koju Bog voli. Kada se susrećete s drugima, suosjećanje, a ne zakon, imaju posljednju riječ. Bog i Božje milosrđe karakteriziraju pastoralnu kulturu koju očekujete od Crkve. Sanjate o “Crkvi kao majci i pastirici”. Mi dijelimo Vaš san. Molimo Vas da ne skrećete s puta kojim ste krenuli i uvjeravamo Vas u svoju punu podršku i stalnu molitvu.”

Ivo Džeba | Bitno.net