Vatikanista Andrea Tornielli na portalu Vatican Insider raščlanjuje „povjerljivi“ vatikanski dokument  o pretpostavljenim urotama s ciljem ubojstva Pape, koga je objavio talijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano. Kako su i svi hrvatski mediji pisali o tome, prenosimo u cijelosti Tornielliev članak koji daje donekle jasniju sliku tog slučaja i njegovu pozadinu.

Papa

Ne prođe gotovo ni jedan dan da iz svetih vatikanskih palača, koje su postale poput sita, ne izađe neki povjerljiv dokument. Ono što je danas objavio talijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano je dokument poslan Papi, 30. prosinca 2011. Radi se o „povjerljivoj“ bilješci koju je kardinal Darío Castrillón Hoyos, bivši prefekt Kongregacije za kler, navodno dobio od prijatelja i koja se odnosi na „zločinačku zavjeru“ eliminiranja Pape.

Pretpostavljeni „izvor“, naveden u tekstu, je kardinal Paolo Romeo, nadbiskup Palerma, bivši nuncij u Italiji, koji je tijekom posjeta Kini u studenom 2011. godine, navodno razgovarao s kineskim sugovornicima o mogućnosti da Benedikt XVI. umre tijekom 2012. godine i mogućnosti da njegov nasljednik bude talijan Angelo Scola, bivši patrijarh Venecije, a od pred nekoliko mjeseci nadbiskup Milana.

Prvo što treba reći je da je bilješka što ju je objavio talijanski dnevnik autentična. Zaprimilo ju je Državno tajništvo, koje joj, nakon prvog čitanja i pokojeg smiješka, nije dalo ni najmanju težinu, iako ju je poslalo Papi.

Čitajući tekst dokumenta, razvidno je da kardinal Romeo uopće nije govorio o uroti za eliminiranje Pape. Ograničio se reći da bi Papa mogao umrijeti unutar 12 mjeseci. Njegovi kineski sugovornici su iz tih riječi zaključili da se radi o uroti. Ali ono što bilješku uistinu čini smiješnom su druge tvrdnje: nadbiskup Palerma je, navodno, ustvrdio da je on „sugovornik koga je Papa odredio da se ubuduće brine o pitanjima između Kine i Vatikana“. K tome sicilijanski Kardinal je „iznenadio“ svoje sugovornike „informirajući ih da on – Romeo – zajedno sa Svetim Ocem – papom Benediktom – i kardinalom Scolom čini trojku. Za najvažnije stvari Sveti Otac se navodno savjetuje s njime i sa Scolom“.

U drugom dijelu dokumenta, nakon što donosi pretpostavljenu vijest o „ konfliktom odnosu“

Pape  sa svojim državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom stoji: “U tajnosti se Sveti Otac, navodno, brine o  svom  nasljedniku i već je odabrao kardinala Scolu kao pogodnog kandidata, jer je blizak njegovoj osobi. Polako, ali sigurno na taj ga način priprema i formira da bi postao Papa“. U svjetlu ovih pretpostavljenih „informacija“ (Romeo Papin povjerenik za najvažnija pitanja, Ratzinger radi na pripremanju svog nasljednika), treba stvarno uzeti u obzir i ono što je pretpostavljena urota, o kojoj piše: “Potpuno siguran, kao da bi točno znao, kardinal Romeo je objavio da bi Sveti Otac imao još samo dvanaest mjeseci života. Tijekom njegovih razgovora u Kini prorokovao je smrt pape Benedikta XVI. Riječi kardinala bile su izgovorene kao riječi osobe koja je vjerojatno informirana o ozbiljnoj kriminalnoj uroti, s takvom sigurnošću i čvrstinom, da su sugovornici u Kini sa strahom pomislili, da se planira atentat na Svetog Oca“.

Moglo bi se upitati kako to, ako je istina da nadbiskup Palerma zna za „zločinačku urotu“ i tako slobodno govori o tome pred bilo kime, pa čak i sa svojim kineskim sugovornicima, nije najprije govorio s Benediktom XVI., (imajući u vidu navodnu redovitu naviku da s njime razgovara kao član ekskluzivne  trojke) umjesto da mu vijest dostavi preko istih sugovornika iz Pekinga, koji su povjeravajući nekom drugom urotu, dostavili vijest njemačkom prijatelju kardinala Castrillón Hoyosa.

Jedina prava novost ovdje jest u činjenici da je jedna bilješka, autentična, ali tako očito nedosljedna, poslana od jednog kardinala Papi i prošavši kroz Državno tajništvo pred nešto više od mjesec dana, dostavljena na raspolaganje medijima. Ovo je znak da objavljivanje pisama mons. Viganòa Papi i kardinalu Bertoneu, kao i objavljivanje bilješki i promemorije o Ioru i drugih dokumenta o kojima se raspravljalo ovih dana, jest dio strategije koja se uklapa u očitu unutrašnju borbu u Vatikanu, neizvjesnog ishoda, ali svakako razarajuću. Ta borba nema za pozadinu samo to tko će naslijediti kardinala Bertonea već i konklave.

Milanski nadbiskup, kardinal Scola nije komentirao vijest, a kardinal Paolo Romeo, nadbiskup Palerma, nije se maknuo iz svog ureda u kuriji. Njegov tajnik don Fabrizio Moscato uvjerava: „Jako je vedar. Sve što ima reći o ovoj priči napisano je u priopćenju nadbiskupije Palermo“. Pripremanje priopćenja, u kojemu se  kao „nestvarne“ opisuju indiskrecije pripisane nadbiskupu Palerma o uroti protiv Pape, promijenila je i dnevni red njegova tajništva, zbog čega je bilo potrebno odgoditi već dugo pripreman susret s rumunjskim biskupom Petru Gherghelom.

Andrea Tornielli | Copyright za hrvatski prijevod: Bitno.net

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina