Obraćenje! Papa je započeo propovijed ističući da je obraćenje ključna riječ u korizmi, tom milosnom vremenu „da se približimo Isusu“. Osvrćući se na Prvo čitanje, iz proroka Izaije, rekao je da Bog na obraćenje poziva dva „razvratna grada“ Sodomu i Gomoru. Ovo potvrđuje da svi „trebamo mijenjati život“, dobro zaviriti u svoju dušu, gdje uvijek možemo nešto pronaći. Korizma je, dakle, upravo to uređivanje života, dok se približujemo Bogu. Bog želi da mu budemo blizu i jamči nam oproštenje. Bogu je stalo do iskrenoga približavanja i upozorava nas da ne budemo licemjeri – napomenuo je Papa.

Što čine licemjeri? Šminkaju se; glume dobričine: prikazuju se kao sveci; mole gledajući u nebo, pokazuju se i osjećaju se pravednijima od drugih; druge omalovažavaju. Govore: ja sam katolikjer moj je stric veliki dobročiniteljovo je moja obitelj, a ja sam naučio… upoznao biskupa, kardinala, svećenika… Ja sam… Osjećaju se boljima od drugih. To je licemjerje. Gospodin veli: Ne, ne tako! Nitko nije pravedan po sebi. Svi smo potrebni opravdanja. A jedini koji nas opravdava jest Isus Krist – ustvrdio je papa Franjo.

Stoga se trebamo približiti Bogu: da ne budemo našminkani kršćani. Kad s takvih nestane šminke, onda se zbilja vidi da nisu kršćani. Koji je dakle znak da nismo licemjeri i da se stvarno približavamo Gospodinu? Odgovor nam daje sâm Bog u Prvom čitanju kada veli: Operite se, očistite, uklonite mi s očiju djela opaka, prestanite zlo činiti! Učite se dobro činiti. To je poziv. Ali koji je znak da smo na pravom putu? – upitao je Papa.

Ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite. Skrb za bližnjega: bolesnoga, siromašnoga, potrebitoga, za neupućenoga,.. to je dakle znak. Licemjeri to ne znaju činiti; ne mogu, jer su toliko puni sebe da su za druge slijepi. Kad netko napreduje i približi se Gospodinu, Božje mu svjetlo omogućuje da vidi stvarnost te on braći pritječe u pomoć. To je znak, to je znak obraćenja – objasnio je Sveti Otac.

Naravno, nije to potpuno obraćenje; obraćenje je susret s Isusom Kristom, a ovo je znak da smo s Isusom Kristom: skrbiti se za braću, za siromašnije, za bolesne, kako nas uči Gospodin i kako čitamo u 25. poglavlju Matejeva evanđelja. Korizma je vrijeme za ispravljanje života, da ga se sredi, promijeni; da se približimo Gospodinu. Licemjerje je znak da smo od Gospodina daleko – istaknuo je Papa.

Bog licemjeru nije potreban, jer on se spašava po sebi – tako bar misli – i pravi se da je svet. Znak da se pokorom približavamo Gospodinu, tražeći oproštenje, jest skrb za potrebitu braću. Neka nam Gospodin podari svjetlo i hrabrost: svjetlo da spoznamo što se u nama zbiva; i hrabrost da se obratimo, da se približimo Bogu. Jer lijepo je biti blizak Gospodinu – zaključio je papa Franjo. (RV)