Papa

Uz jučerašnji spomen roditelja Blažene Djevice Marije svete Ane i svetoga Joakima prošlih je godina papu Benedikta XVI. potaknulo da prigodom audijencija u kojima je govorio o obitelji promatra i stvarnost djedova i baka te njihovu ulogu u obitelji. I običnom se kršćaninu kadšto nametne pitanje, što bi to Papa mogao reći o Isusovoj baki i njegovu djedu. Odgovor se nameće spontano: duboka povezanost i sklad u njihovoj obitelji daju shvatiti i njezinu ljepotu, što bi moglo potaknuti na razmišljanje u sveopćem relativizmu i stvaranju nekakvih zajednica koje se ne mogu nazivati obitelj u tradicionalnom smislu. No evo što Papa veli u audijenciji 5. travnja 2008. godine:

Danas je gospodarski i društveni razvoj donio sa sobom duboke promjene u život obitelji. Stariji, a među njima mnogi djedovi i bake, odjednom su se našli kao na nekom parkiralištu, jer neki opažaju da su postali teret obitelji i radije žele živjeti sami u staračkim domovima s posljedicama koje takav život sa sobom donosi. Ne bismo li ipak mogli pomišljati na djedove i bake kao na živu nazočnost u obitelji, u Crkvi i u društvu? – pita se Papa, te tumači: Što se obitelji tiče, djedovi i bake posebni su svjedoci jedinstva obitelji i vrednota koje se temelje na vjernosti jedinoj ljubavi koja rađa vjeru u život i radost življenja.

Benedikt XVI. prije podnevne molitve na jučerašnji dan 2009. svoje razmišljanje o svetoj Ani i svetom Joakimu još osvjetljava pod vidikom odgoja što je uostalom i zadaća Crkve, pa je ponajprije potrebno moliti za djedove i bake koji su u obitelji često kao čuvari i svjedoci temeljnih životnih vrednota. Taj odgojni vidik djedova i baka to je važniji što često roditelji ne mogu biti toliko uz djecu u njihovoj fazi rasta, istaknuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)