Sinoda

Potrebno je da djelatnici komunikacija imaju jasan kršćanski identitet kako bi Internet, televizija i radio bili prijenosnici evanđelja – istaknuo je otac Marco Tasca, general franjevaca konventualaca, sudionik Sinode, govoreći za Radio Vatikan.

Uvjeren sam da su sredstva komunikacija velika blagodat Božja u ovim vremenima, a mislim da je najvažnije rabiti ih s identitetom, odnosno imati jasan kršćanski, katolički identitet za naviještanje evanđelja. Obavijesna sredstva nam omogućuju približavanje svima, svima koji slušaju radio, gledaju televiziju, posjeduju smartphone i druga sredstva … sva su sredstva dobra – istaknuo je general.

Na upit po čemu se razlikuje kršćanski komunikator od običnog, rekao je da je razlika u tome što kršćanina nosi ljubav prema Kristu i njegovu kraljevstvu, uvjerenje da ima priopćiti lijepu vijest, lijepu za ljude, za puninu ostvarena, sretna života, za koji netko može tvrditi: Lijep je moj život. Sretan sam što mogu živjeti s Gospodinom Isusom, što mogu živjeti po evanđelju – ustvrdio je general.

A na upit očekuju li korisnici obavijesnih sredstava nešto posebno od katolika, rekao je da očekuju, a potvrda toga je i golemo slušateljstvo nekih katoličkih radijskih postaja u Italiji. Ljudi očekuju istinitu riječ, očekuju da se govori o ozbiljnim životnim situacijama, o smislu života, o posljednjim stvarima, o smrti, o ljubavi. Narod žudi za odgovorima na te upite, možda to ne čini na jasan i izričit način, ali svako ljudsko biće u srcu nosi te upite – ustvrdio je fra Tasca.

Na primjedbu da je izazov nadvladati površnost informiranja, rekao je da kršćanski novinari ne bi smjeli oponašati način svjetovnoga komuniciranja. Valja produbiti pitanja koja si postavlja današnji čovjek tako da može shvatiti odgovore koje nudi evanđelje i Crkva – objasnio je fra Tasca dodajući da kršćanski mediji moraju biti pozorni na osobu, pomoći joj da shvati svoju jedinstvenost. Veliki je izazov za kršćane u doba ‘omasovljavanja’ isticati jedinstvenost osobe, jer osoba mora biti u središtu svega – zaključio je general konventualaca. (rv/bitno.net)

Foto: www.asianews.it