Papa

Nadbiskup Bruno Forte, u ovoj je prigodi u razgovoru za Radio Vatikan posebno istaknuo svijetlu dimenziju učiteljstva Benedikta XVI., te kazao da je njegovo papinstvo istodobno dramatično i sjajno. Dramatično je za vrijeme u kojemu se odvija – objasnio je. U razdoblju smo koje je uslijedilo sukobu civilizacija koji se nekima činio neizbježnim, i čak jedinim putom za budući razvoj. U taj se sukob Papa smjestio vrlo bistro, jasnim riječima koje odbijaju bilo kakvo nasilje izvršeno u Božje ime – napomenuo je nadbiskup Forte.

Dramatično stanje, međutim, nije samo u velikim kontekstima, nego i u općoj krizi u kojoj se nalazi svijet, a posebno Zapad – kazao je potom nadbiskup. Tu krizu Papa osobno osjeća, a jasan je odgovor u tomu što je ustanovio Papinsko vijeće za novu evangelizaciju. On ne popušta kušnji da odustane ili se prepusti pesimističnom raspoloženju; štoviše, više je nego ikada uporan u predlaganju Božjega ‘da’ u Isusu Kristu, u svjedočenju obzora smisla i nade, te u tvrdnji da je kršćanstvo mogući put spasa u sadašnjoj krizi. To vidimo u njegovu ustrajanju na velikim temama kršćanstva, ponajviše na temi vjere, odnosno istinske obnove koju Papa traži od Crkve – napomenuo je nadbiskup Bruno Forte.

Poput svojega voljenog prethodnika, i papa Benedikt XVI. daje veliku važnost ulozi laičkih pokreta u novim naporima za novu evangelizaciju. Na tu se temu u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo Salvatore Martinez, predsjednik pokreta ‘Obnova u Duhu’ u Italiji. Benedikt XVI. je papa koji poziva laike da se pouzdaju u nadu, u Evanđelje nade. On na svaki način ističe da nova evangelizacija treba imati svoj potpuni izraz u pokretima, u laicima – napomenuo je Martinez te na kraju istaknuo da imamo zahvaliti Papi za to kako nas svakoga dana uči štititi i širiti vjeru.

Papa je tijekom proteklih godina stalno dizao glas u zaštitu ljudskoga dostojanstva, izobličenoga nasiljem, samoljubljem, bijedom, te tako davao glas onima koji ga nemaju. Istaknula je to misionarka sestra Eugenia Bonetti, voditeljica ureda za borbu protiv trgovine ženama i maloljetnicima Talijanske unije viših redovničkih poglavarica. U Benediktu XVI. pronašli smo oca koji zna slušati i uočiti žurne probleme današnjice, a posebno probleme doseljenika i iskorištavanja ljudi. U njemu smo pronašli pastira, a u njegovu nauku uistinu pronalazimo pomoć i snagu da se nastavimo zauzimati kako bi svaki čovjek mogao živjeti kao ljudska osoba s vlastitim dostojanstvom, upravo onako kako ju je Stvoritelj želio i stvorio. Papa je za nas stoga veliki uzor; a danas su nam više nego ikada potrebni vođe i svjedoci – rekla je s. Eugenia.

Kao prije nekoliko dana o Papinu 85. rođendanu, tako i danas o sedmoj obljetnici pontifikata Benedikta XVI. mediji prenose različita mišljenja poznatih ljudi. Tako uvodničar u katoličkom dnevniku Avvenire ističe da je Papa sposoban uvijek ponovno iznenaditi svojim nastupima i govorima, što je očito znak novoga stila. Papa očito ide ususret ljudima ponajprije svojom ljubavlju prema istini pa se stoga nimalo ne ustručava biti na neki način ozbiljnim promicateljem sučeljavanja vjere i razuma, ali i dijaloga što na ekumenskom planu, što na gospodarskom planu ili pak na pastoralnom planu posebice s mladima. Kardinal Piacenza tako otkriva i Papinu posebnu ljubav prema svećeničkim kandidatima ističući važnost odgoja da bi se ključna stvarnost vlastita svećeničkoga identiteta i poslanja doista iskreno i radosno živjela i tako svjedočki naviještala osobna blizina s Isusom Kristom.

97-godišnji kardinal Ersilio Tonini u papi Benediktu XVI. – kako prenosi Avvenire – uočava jednostavnu vjeru izvrsna teologa, dok njegovi najbliži suradnici i novinari jednostavno kažu da osvaja svojom riječju zajedno s jednostavnošću i skromnošću pri predlaganju svojih razmišljanja. Istodobno njegovi suradnici uočavaju Papino snažno nastojanje da se utvrde korijeni Crkve, te da ovome svijetu pruži Boga za kojim više no ikada na različite načine vapije. Već su prije neki govorili, a sada opet ističu Papinu sklonost na slušanje sugovornika pa tako dolazi do dubokoga sklada među osobama.(rv/bitno.net)