Foto: Vatican Radio

„Raditi na jedinstvu Crkve“ – istaknuo je papa Franjo – „zadaća je Crkve i svakoga kršćanina u povijesti“. „Sveti Petar“ – nastavio je – „kada govori o Crkvi, govori o hramu koji je izgrađen od živoga kamenja, a to smo mi. Suprotno tome je „hram izgrađen od oholosti, to jest Babilonski toranj.“ Prvi hram – rekao je nadalje – „nosi jedinstvo“, dok je drugi „simbol razjedinjenosti, međusobnog nerazumijevanja, različitosti jezikâ.“

Kada se ima izgraditi hram… za njegovu izgradnju se traži mjesto“, a „prva stvar koju treba napraviti je potražiti kamenje za temelje, kamen zaglavni“. „Zaglavni kamen Crkve je Isus“ – nastavio je Papa – „a zaglavni kamen jedinstva Crkve je Isusova molitva na Posljednjoj večeri: ‘Oče, neka budu jedno!’“

Isus je „kamen na kojem mi gradimo jedinstvo Crkve“ i bez kojega je jedinstvo nemoguće. „Ali tko izgrađuje to jedinstvo?“ – upitao je Sveti Otac i rekao: „To je djelo Duha Svetoga. On jedini može ostvariti jedinstvo Crkve. I zato ga je Isus poslao: kako bi dao da Crkva raste, kako bi ju ojačao, kako bi joj dao jedinstvo.“ Osim toga, Duh je Sveti taj koji „daje jedinstvo Crkvi u različitosti naroda, kultura i osoba“. „Kako se, međutim, izgrađuje taj hram?“ – upitao je Papa i podsjetio na savjete sv. Pavla: poniznost, blagost, strpljivost. Oni se, međutim, čine kao savjeti „iz slabosti“, prikladni za „mekane cigle“, a ne „kamenje“ – rekao je Papa.

„Čini se kao da je poniznost beskorisna“ – a tako i blagost i velikodušnost, otvorenost svima. Na kraju Pavao još kaže: ‘Podnosite jedni druge u ljubavi’. Papa međutim objašnjava: „postajemo toliko snažnije kamenje za izgradnju tog hrama, koliko po ovim krepostima postanemo ‘slabiji’; po poniznosti, velikodušnosti, blagosti i krotkosti“.

To je put kojim je išao Isus, jer on se učinio slabim sve do križa i u tome postao jak. Tako trebamo i mi – rekao je Sveti Otac: u stvarnosti su oholost i samodostatnost beskorisni“. Nadalje, kada se gradi, potrebno je da arhitekt napravi nacrt. A što je nacrt jedinstva Crkve?“ – pitao se dalje Papa te odgovorio: To je „nada na koju smo pozvani: nada hoda prema Gospodinu; nada življenja u živoj Crkvi, sazidanoj od živoga kamenja, snagom Duha Svetoga. Samo po nacrtu nade možemo ići naprijed u jedinstvu Crkve. Pozvani smo na veliku nadu. Idimo joj ususret! Ali sa snagom koju nam daje Isusova molitva za jedinstvo; s krotkošću u Duhu Svetom, koji može učiniti da od cigli postanemo živo kamenje; s nadom da ćemo pronaći Gospodina koji nas je pozvao, pronaći ga o dolasku punine vremenâ“ – rekao je na koncu papa Franjo.

RV| Bitno.net