Vatikan

Papa Franjo ukinuo je dodijeljivanje počasne titule “monsinjor” sekularnim svećenicima mlađim od 65 godina, a kako piše Vatican Insider, ovaj potez ima za cilj suprotstaviti se karijerizmu u crkvenim strukturama.

Vatican Insider navodi da će “sekularni svećenici” (podsjetimo riječ je u župnim svećenicima koji nisu članovima nekog crkvenog reda ili organizacije) titulu monsinjor moći dobiti tek nakon navršene 65. godine života. Državno tajništvo Svete Stolice već je poslalo obavijest o tome svim lokalnim biskupima pri čemu je potvrđeno da nove odredbe neće biti sprovedene retroaktivno. To znači – oni koji već imaju titulu monsinjor, zadržat će je. Ostali sekularni svećenici morat će prihvatit nova pravila, koja se ne primjenjuju na redovnike i laike.

Reforma crkvenih titula nastala ovom odlukom nastavak je one koju je svojedobno započeo papa Pavao VI. On je 1968. smanjio tada postojećih 14 stupnjeva povijesne crkvene titule monsinjor na samo tri – apostolski protonotar, počasni Prelat Njegove Svetosti i Kapelan Njegove svetosti. Sada će zaslužni sekularni svećenici stariji od 65 godina moći dobiti samo ovu zadnju. Svećenici koji imaju titulu monsinjor imaju i određene povlastice s njom, a Vatican Insider piše kako su tu počast lokalni biskupi često koristili kako bi nagradili svećenike koji su im bili lojalni (biskupi predlažu, Papa daje suglasnost za titulu), što će reći da je ona bila nekom vrstom poticaja za karijerizam u kleru. Papa Franjo je već nekoliko puta ponovio kako je upravo takav karijerizam nespojiv sa svećeničkim pozivom. Navodno je nedavno odbio jednog biskupa koji je predložio 12 svećenika iz svoje biskupije za tu titulu, a Papa se nije složio niti s jednim prijedlogom. Također, ističe se kako je Papa, dok je bio nadbiskupom Buenos Airesa, nije predložio niti jednog svećenika za titulu monsinjora.

G. An. | Bitno.net