Foto: screenshot

U obraćanju okupljenima Papa je podsjetio kako je na nedavnoj Sinodi o obitelji bilo govora o ženidbenim parnicama i pojednostavljenjem i ubrzanjem postupaka za priznavanje slučajeva ništavosti ženidbe, “jer to traži pravednost”. Primijetivši kako mnogi “godinama čekaju na pravorijek” crkvenog suda, podsjetio je kako je već prije Sinode ustanovio Povjerenstvo čija je zadaća među ostalim iznijeti prijedloge za ubrzanje tih postupaka. Ono se zalaže za pravdu i ljubav jer mnogi ljudi čekaju da se Crkva izjasni o njihovoj bračnoj situaciji, da kaže “da” ili “ne” ali da taj pravorijek bude pravedan, istaknuo je Sveti Otac.

Kao jedan od problema naveo je malobrojnost crkvenih sudova, navodeći kao primjer Interdijecezanski sud u Buenos Airesu koji je nadležan za 15 biskupija od kojih se najudaljenija nalazi čak 240 km od sjedišta Suda. Upozorio je i da je potrebno biti vrlo pažljivi da ti postupci ne uđu u okvire unosnog posla.

“Bilo je i javnih skandala. Morao sam, svojedobno, otpustiti iz Suda osobu koja je govorila: ‘10.000 dolara i vodit ću za tebe dva postupka, građanski i crkveni'”, rekao je Papa. Podsjetio je i kako je na Sinodi bilo prijedloga da ženidbene parnice budu besplatne, “moramo to još vidjeti”, dodao je.

“Kada je duhovni interes povezan s materijalnim, to nije od Boga. Majku Crkvu resi velika darežljivost da može imati besplatnu pravdu, kao što smo besplatno opravdani od Isusa Krista. To je važno: odijeliti to dvoje”, rekao je Papa.

IKA | Bitno.net