Papa Franjo1

U evanđeoskom odlomku, glavari svećenički i starješine pitaju Isusa s kojom vlašću naučava. Tim pitanjem, smatra papa Franjo, pokazuju licemjerno srce koje se ne obazire na istinu; samo traže svoje interese i okreću se kako puše vjetar. „I tako trguju unutarnjom slobodom, vjerom, domovinom, svime, osim svojim prividom“, „bili su oportunisti“, dodao je.

Nisu li oni ipak obdržavali zakon; subotom hodali samo određeni broj koraka, uvijek prali ruke. „Da, da, istina, ali kao privid“, istaknuo je Papa. „Bili su snažni, ali izvana“, dok im je „srce bilo prevrtljivo; nisu znali u što su vjerovali“. Zato im je izvana život bio sav uređen, ali je srce bilo kolebljivo, a „koža tvrda“. Isus nas, tome nasuprot, poučava da kršćanin treba imati jako i postojano srce, koje raste na stijeni koja je Krist. „Sa srcem se ne trguje; ne trguje se sa stijenom. Stijena je Krist, [a s tim se] ne trguje!“, naglasio je Sveti Otac.

I kada su učenici trgali i jeli klasje, farizeji i pismoznanci su prigovarali: „’Ali naša stega, naš nauk kaže da se to ne može raditi!’ Bili su tvrdokorni u svojoj disciplini“, rekao je papa Franjo i usporedio to s rigidnim održavanjem discipline pričesnoga posta prije pape Pija XII.: „nije se moglo popiti ni kapljicu vode“, a „kada su se prali zubi, trebalo se paziti da se voda ne proguta.“ A kad je Pio XII. promijenio disciplinu, „toliko se farizeja skandaliziralo“, govoreći „hereza! Ne dirati crkvenu stegu!“ Pio XII. je postupio poput Isusa: vidio je potrebe naroda“, dok su ovakvi farizeji „bili tvrde kože, ali u srcu truli, slabi“.

„I mi u svojem životu možemo postati takvima“, istaknuo je Papa, dodajući: „Nekada – povjerit ću vam jednu stvar – kad bih vidio takvoga kršćanina, slaba i neučvršćena srca; ne utvrđena na Stijeni – Isusu – a s takvom vanjskom krutošću, zamolio bih Gospodina: ‘Ma, Gospodine, baci im koru od banane na put, da se dobro poskliznu; da se posrame što su grešnici – i tako susrevši tebe – da shvate da si ti spasitelj. Često nas grijeh posrami i onda susretnemo Gospodina, koji nam oprašta.“

Jednostavni narod nije pogriješio, unatoč riječima zakonoznanaca, „jer puk je razumio, imao je nos za vjeru“, smatra papa Franjo. „Molim Gospodina za milost da naša srca budu jednostavna, rasvijetljena istinom koju nam on daje, da bismo mogli ljubiti, opraštati, razumijevati druge, imati veliko srce za ljude, biti milosrdni. Nikada ne osuđivati“, rekao je Papa, jer „ako poželiš osuditi, osudi samoga sebe; vjerojatno ćeš [za to] imati nekog razloga“. Na kraju je homilije dodao: „Molimo Gospodina za milost da nam udjeli unutarnje svjetlo; da nas uvjeri kako je samo on stijena“ te nam podari milost „te se osjetimo grešnicima“.

RV | Bitno.net