Papa na Balkonu

Terorističkih napadi na crkve u Nigeriji ovog Božića još jednom su potvrdili da su kršćani i u 2011. bili najprogonjenija vjerska zajednica. Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon i političari svih tabora osudili su taj čin, a papa Benedikt XVI. govorio je o činu “apsurdnog” nasilja koje “neizbježno vodi do boli, uništenja i smrti. Samo poštovanje, pomirenje i ljubav mogu dovesti do mira.”

Dramatičnim božićnim apelom Papa i Sveta Stolica zaključuju jednu veoma sadržajnu godinu. U njoj je održano nekoliko važnih slavlja. Brojčano najveće slavlje bilo je 1. svibnja, kada je papa Ivan Pavao II. (1978-2005) u Vatikanu proglašen blaženim. Milijuna i pol ljudi prošlo je ispred lijesa novog blaženika. Sada brojni vjernici očekuju i njegovu kanonizaciju.

Među istaknute događaje 2011. spadaju i četiri Papina putovanja u inozemstvo. Pohodio je Benin u Africi, Njemačku, Hrvatsku i Španjolsku.
Sudjelovanje na Svjetskom danu mladih u Madridu za Benedikta XVI. bio je “osnažujući doživljaj”. U svom godišnjem pregledu Svjetski dan mladih Papa je nazvao “lijekom protiv umora vjere”.

Pohodom Zagrebu i Hrvatskoj Papa je snažno ohrabrio kršćanske obitelji, a susret s mladima i njihova tišina u sabranosti pred Presvetim obišla je svijet.

Pohod Njemačkoj bio je veliki događaj za njegovu Domovinu. Uz izvrstan govor u Reichstagu, Benedikt XVI. održao je i važno izlaganje u Regensburgu, gdje je nastavio svoje razmišljanje o odnosu između vjere i razuma, između religije i društva.

Ekumenski susret u Erfurtu i Papin pohod Lutherovu samostanu ocijenjen je veoma pozitivno, premda su pojedini protestanti očekivali i više. Na odlasku iz Freiburga Papa je pohvalio međunarodnu zauzetost katolika na socijalnom i na karitativnom planu.

Još jedan važan događaj u 2011. svakako je međureligijski mirovni susret u Asizu. Papa Benedikt XVI. u gradu sv. Franje okupio je vođe svih većih svjetskih religija, pozvavši ih na opredjeljenje za mir i na odbacivanje nasilja u ime Božje.

Godina 2011. također je obilježena dijalogom sa Svećeničkim bratstvom sv. Pija X. Nakon dvije godine razgovora na razini stručnjaka, Vatikan je tradicionalistima jesenas na potpis predao “doktrinarnu preambulu”. Poslije toga bilo je određenih reakcija, ali ujedinjenje s Rimom svih tradicionalista čini se još uvijek nemogućim, jer neki tvrdolinijaši ne pokazuju nikakvu želju za tim.

I ove godine nastavljeno je bolno suočavanje sa skandalima seksualnog zlostavljanja. Zaključena je vatikanska opsežna istraga slučajeva u Irskoj. Nakon toga uslijedilo je neuobičajeno oštro izvješće premijera Enda Kennya kojim je napao Vatikan, da bi potom prekinuo i diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, premjestivši veleposlanika iz Rima u Dublin.

Sljedeće godine, kako je planirano, papa Benedikt XVI. planira dva putovanja u inozemstvo. U proljeće – vjerojatno od 23. do 28. ožujak – putuje na Kubu i u Meksiko, a u rujnu je u planu pohod Libanonu. U listopadu će se u Vatikanu održati Redovita biskupska sinoda, čija je tema “Nova evangelizacije za prenošenje kršćanske vjere.” (ika/bitno.net)