papa franjo pokornost, povjeriti se Bogu

Beskućnik koji je umro od hladnoće u Rimu, sestre Majke Terezije ubijene u Jemenu, osobe koje se razbolijevaju u „zemlji plamena“ – odnosno dijelu južne Italije koji je poznat po nagomilanom opasnom otpadu. Na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marte, papa Franjo je dozvao u pamet neke „dramatične činjenice posljednjih vremena“. Pred tim „dolinama smrti“ našega vremena – kazao je – jedini odgovor je povjeriti se Bogu. Čak i kad ne shvaćamo sve – kao u slučaju rijetke bolesti jednog djeteta – povjerimo se u Gospodinove ruke, jer on nikada neće ostaviti svoj narod samim.

U današnjem prvom čitanju iz knjige proroka Danijela, Suzanu, pravednu ženu, krivo optužuju dva starca, zato što nije htjela ugoditi njihovim zlim željama. Suzana se radije povjerava Bogu i izabire umrijeti nevina nego li postupiti po grješnom naumu ta dva muškarca. Čak i kad prolazimo „mračnom dolinom“, ne trebamo se bojati zla – istaknuo je Papa. Gospodin je uvijek s nama i ne napušta nas, čak i u mnogim „dolinama smrti“ našega vremena.

Kad mi danas gledamo tolike doline smrti, tolike nesreće, mnoštvo ljudi koji umiru od gladi, od rata, toliko invalidne djece… pitamo se: Gdje si, Gospodine? Hodaš li uz mene? To je osjećala i Suzana, to osjećamo i mi. Kako je rekao Papa, vidimo četiri ubijene sestre, koje su služile iz ljubavi, a zaklane su iz mržnje. Vidimo zatvorena vrata izbjeglicama, koje se ostavlja vani na hladnoći… i pitamo se: Gospodine, gdje si? Kako se mogu povjeriti u tebe, ako vidim sve ove stvari? Na to pitanje – rekao je papa Franjo – postoji samo jedan odgovor: Ne može se objasniti, ja za to nisam sposoban.

Zašto jedno dijete pati? Ne znam; to je za mene tajna – priznao je Sveti Otac, dodajući da moli za svjetlo u duši koje je imao Isus u Getsemaniju: „Oče, neka me mimoiđe ovaj kalež. Ali neka bude volja tvoja.“ Isus se i posljednjim riječima na križu povjerava Bogu: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!“ Povjeriti se Bogu, koji hoda uz mene, koji hoda uz svoj narod, uz Crkvu: to je čin vjere. Prema riječima pape Franje: „Ne znam zašto se to događa, ali se povjeravam. Ti znaš zašto“.

To je Isusova pouka: tko se povjeri Gospodinu, koji je pastir, ni u čem ne oskudijeva. Čak i ako prolazi dolinom smrti, zna da je zlo privremeno, da ono nije definitivno zbog Gospodinove prisutnosti. To je milost za koju trebamo moliti: Gospodine, pouči me da se predajem u tvoje ruke, tvojem vodstvu, i u teškim, mračnim trenucima, u trenutku smrti.

Bilo bi nam dobro danas razmišljati o vlastitom životu, o problemima koje imamo te moliti milost da se povjerimo u Božje ruke; razmišljati o mnogim ljudima koji nemaju ni posljednji blagi dodir u trenutku smrti – rekao je Papa, objašnjavajući: Prije tri dana umro je ovdje na ulici jedan beskućnik od hladnoće. Usred Rima, u gradu sa svim mogućnostima za pomoć. Zašto, Gospodine? Ni blagi dodir… Ali ti se povjeravam, jer ti ne postiđuješ. Gospodine – zaključio je Papa – ja te ne razumijem. To je lijepa molitva. Ali i ne razumijevajući, predajem se u tvoje ruke.

Radio Vatikan | Bitno.net