Tradicionalno svečano otvorenje jaslica i paljenje lampica na božićnom drvcu održat će se na Trgu svetog Petra 3. prosinca u 17 sati. Svečanost će predvoditi kardinal Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Uprave Države Grada Vatikana, uz generalnu tajnicu Uprave s. Raffaellu Petrini. Papa Franjo će toga jutra primiti delegacije iz Sutrija, Roselle i Gvatemale, javlja Vatican News.

Jaslice iz talijanskog Sutrija bit će u cijelosti izrađene od drveta, s polukuglom koja će predstavljati špilju u kojoj će biti izložena Sveta obitelj. Oko nje će biti postavljeni likovi u prirodnoj veličini – osim uobičajenih likova, bit će prikazani i ljudi u svakodnevnim aktivnostima.

Kipovi su izrađeni od cedrovine i ručno izrađeni. Korišteno drvo potječe iz sječe koju su planirali rasadničari koji se brinu o javnim ili privatnim vrtovima.

Jelka je pak iz talijanskog Rosella – planinskog gradića koji broji svega 182 stanovnika. Mjesto je to srednjovjekovnog podrijetla te prema predaji duguje svoj nastanak benediktincima iz opatije San Giovanni in Verde. Izvan grada nalazi se zaselak Giuliopoli gdje je poznati regionalni rezervat Albetina di Rosello. Tamo se nalazi najbolje očuvana jezgra jelki u Italiji.

U dvorani Pavla VI. također će biti postavljene jaslice koje je ove godine ponudila gvatemalska vlada. Prikazana je Sveta obitelj i tri anđela. Jaslice su ručno izradili obrtnici na tradicionalni gvatemalski način s velikim tkaninama u boji, gdje prevladava zlato te su kipovi drveni.

Drvce i jaslice ostat će izloženi do kraja božićnog vremena, koje se poklapa s blagdanom Krštenja Gospodinova, u nedjelju, 8. siječnja 2023. godine.