Molitva, dijalog i želja da se uspostavi odnos u uzajamnoj ljubavi omogućit će korak naprijed prema punom jedinstvu – uvjeren je papa Franjo koji je u petak 10. svibnja prije podne primio u audijenciju koptskog pravoslavnog patrijarha Tawadrosa II., četrdeset godina nakon prvog susreta između Pavla VI. i Shenoude III., koji je označio početak teološkog dijaloga između dvije Crkve.

Prijateljstvo i teološko-doktrinarno sučeljavanje plod su post-koncilskog vremena, ali duhovni je korijen, iz kojega proizlazi blizina, vrlo stariji i obojen je krvlju mučenika, prvih svjedoka jedinstvenoga crkvenoga tijela, to je srž Papina govora Tawadrosu II., 118. papi Aleksandrije i stolice svetoga Marka. Papa je patrijarhu, kojeg je primio u biblioteci Apostolske palače, očitovao veliku radost, nazvavši susret istinskim trenutkom milosti.

Ovaj susret učvršćuje veze prijateljstva i bratstva između Petrove i Markove stolice, baštinice neprocjenjive ostavštine mučenika, teologa, svetih redovnika i vjernih Kristovih učenika, koji su kroz naraštaje svjedočili evanđelje, često u okolnostima vrlo velikih teškoća – kazao je papa Franjo.

Dolazim iz zemlje Nila, iz Crkve stare 19 stoljeća i domovine monaštva – rekao je patrijarh odgovarajući na Papinu dobrodošlicu, pri tom je Papu pozvao da posjeti Egipat te izrazio želju: Nadam se da je ovo prvi susret dugoga niza susreta ljubavi i bratstva između dvije velike Crkve. Stoga predlažem da se svake godine 10. svibnja slavi blagdan bratske ljubavi između Katoličke i Koptske pravoslavne crkve – kazao je patrijarh.

Ideja o zajedničkoj proslavi korak je naprijed na tragu onoga što je učinjeno 10. svibnja 1973. godine, kada su papa Pavao VI. i papa Shenouda III. potpisali zajedničku izjavu, i tako postavili temeljni kamen – podsjetio je Papa Franjo – ekumenskog bilateralnog koptsko-katoličkog dijaloga.

Radujemo se što danas možemo potvrditi ono što su naši slavni prethodnici svečano izjavili, radosni smo da se možemo priznati ujedinjeni jednim krštenjem, čega je očitovanje naša zajednička molitva, čežnja za danom kad ćemo moći, ako bude volja Gospodinova, piti iz jednoga kaleža… Uvjeren sam da će pod vodstvom Duha Svetoga naša ustrajna molitva, naš dijalog i želja da dan po dan gradimo zajedništvo u uzajamnoj ljubavi omogućiti nove i važne korake prema punom jedinstvu – ustvrdio je papa Franjo dodajući:
Svjesni smo također da je put koji nas očekuje možda još dug, ali onomu što je već ostvareno a što simboliziraju svijetli trenutci na putu postupnoga i snažnog jedinstva, u koje je papa uključio i susret Ivana Pavla II. i Shenoude III. dvije tisućite u Kairu, pridružuje se i ovo jamstvo – rekao je Papa.

Kao što je mučenička krv bila sjeme snage i plodnosti za Crkvu, tako i dijeljenje svakodnevnoga trpljenja može postati učinkovito sredstvo jedinstva. A to je istinito, na neki način, također i u širem društvenom okviru i za odnos između kršćana i ne kršćana: iz zajedničkog trpljena mogu doista, s pomoću Božjom, proklijati praštanje i pomirba – zaključio je papa Franjo. Nakon susreta su papa Franjo i Tawadros II. zajedno molili u kapeli Redomptoris Mater u Apostolskoj palači. (rv/bitno.net)