Poput dobrog roditelja, Bog svojoj djeci daje hranu koja siti, to jest svoju Riječ, po kojoj rastemo u vjeri – istaknuo je papa Franjo u homiliji na misi krštenja Gospodnjeg koju je jučer slavio u Sikstinskoj kapeli i na kojoj je krstio 33 djece vatikanskih zaposlenika.

Foto: www.catholicfaithdefenders.com

Kao što su kiša i snijeg dobri za zemlju jer je čine plodnom, tako i roditelji, kumovi i kume, bake i djedovi, pomažu djeci rasti ako im predaju Božju riječ – Kristovo Evanđelje – te im pomažu i svojim primjerom redovitoga čitanja Evanđelja – kazao je Papa i nastavio:
Majke hrane svoju djecu mlijekom. Pomolimo se za one majke – kojih je nažalost mnogo – a koje ne mogu nahraniti svoju djecu. Molimo i pokušajmo pomoći tim majkama. Ono što mlijeko čini za tijelo, Božja riječ čini za duh: po Božjoj riječi raste vjera, a po vjeri smo djeca Božja. To je ono što se događa pri krštenju – objasnio je Sveti Otac.

U toj vjeri će vaša djeca biti krštena – poručio je roditeljima. Danas je to vaša vjera i vjera Crkve, u kojoj će maleni primiti krštenje. Ali sutra, Božjom milošću, bit će to njihova vjera, njihov osobni „da“ Isusu Kristu. Vjera Crkve – to je vrlo važno. Krštenje nas ugrađuje u tijelo Crkve, u Božji sveti narod. A u tom se tijelu vjera predaje iz naraštaja u naraštaj: to je vjera Crkve; vjera Marije, naše majke, Josipova vjera, Petrova, Andrijina, Ivanova – vjera apostolâ i mučenikâ, koja po krštenju seže sve do nas. To je lanac prenošenja vjere – naglasio je Papa.

Ovo prenošenje vjere označava se i paljenjem svijećâ u obredu krštenja na velikoj uskrsnoj svijeći, koja predstavlja Krista. To svjetlo primamo u Crkvi, u tijelu Kristovu, usred Božjeg naroda koji je na putu, u svakom vremenu i mjestu. „Poučite svoju djecu da se ne može biti kršćanin izvan Crkve, da se ne može slijediti Krista mimo Crkve, jer Crkva je majka i daje da rastemo u ljubavi prema Isusu Kristu“ – istaknuo je Sveti Otac.

U krštenju smo nadalje posvećeni Duhom Svetim. To i znači riječ „kršćanin“ – posvećen istim Duhom Svetim kao i Isus. On je „Krist“, pomazanik, a krštenici su „kršćani“ to jest, pomazani. Ako želite da vaša djeca postanu istinski kršćani, pomozite im da rastu „uronjeni“ u Duha Svetoga, u toplini Božje ljubavi, u svjetlu njegove riječi. Zato, ne zaboravite često, svakoga dana, zazivati Duha Svetoga – kazao je Papa roditeljima, dodajući:
Obično se molimo Isusu. Kada molimo Očenaš, molimo se Ocu. Ali Duhu Svetom ne molimo se prečesto… Međutim, tako je važno moliti se Duhu Svetom; da bi nas poučio te napredujemo u obitelji, da djeca rastu u obiteljskom ozračju presvetoga Trojstva – objasnio je papa Franjo i predložio jednostavnu molitvu: „Dođi, Duše Sveti, ispuni srce svojih vjernika i upali u njima plamen svoje ljubavi“.

Kada tako molite, osjećate majčinsku prisutnost Djevice Marije. Ona nas uči moliti se Duhu Svetom i živjeti po Duhu, poput Isusa. Neka Djevica, naša Majka, uvijek prati hod vaše djece i vaših obitelji – rekao je na kraju Sveti Otac.

RV | Bitno.net