Biskup

Sveti je Otac 2. srpnja pozvao regensburškoga biskupa msgr. Gerharda Ludwiga Müllera da na osjetljivoj dužnosti pročelnika Zbora za nauk vjere naslijedi kardinala Williama Josepha Levadu, koji tu dužnost napušta zbog navršene dobi. U novoj će ulozi msgr. Müller preuzeti i odgovornost predsjednika Papinskoga povjerenstva Ecclesia Dei, Papinskoga biblijskog povjerenstva, te Međunarodnoga teološkog povjerenstva.

Osvrnuvši se u razgovoru za Radio Vatikan na svoju novu dužnost, nadbiskup je istaknuo da je zadaća pročelnika vrlo jasna, a to je pomoći učiteljstvu Svetoga Oca, koji je učitelj opće Crkve, a koje je povjereno Petru i apostolima. Živimo u vremenu koje nije uvijek lako, i pomalo svi trpimo zbog sekularizma, ali ne smijemo zaboraviti nadnaravnu dimenziju, usmjerenje prema Bogu, kao i zauzimanje – koje je po mom mišljenju vrlo važno – za razvoj obiteljskoga raspoloženja u cijeloj Crkvi, te također i ovdje u Rimskoj kuriji, a ponajviše u Crkvi u Rimu.

Ono što je uvijek vrlo važno – dodao je nadbiskup – jest molitva za druge, zajednička liturgija, ljubav prema drugomu, ljubav prema Bogu. Štoviše, to je jezgra, središte kršćanske vjere. Ako želimo reći što je kršćanstvo, možemo reći da je ono ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. A gdje je taj bližnji? On je pokraj mene – istaknuo je nadbiskup Gerhard Ludwig Müller, novi pročelnik Zbora za nauk vjere. (rv/bitno.net)