Umjesto da se psihološki povuku u izgnanstvo, kršćani bi ponovno trebali pronaći svoje korijene – istaknuo je papa Franjo na jučerašnjoj misi u Domu svete Marte. Polazište propovijedi bilo je misno čitanje iz Knjige Nehemijine, u kojem se opisuje prvo javno čitanje Božjeg Zakona nakon povratka iz babilonskog sužanjstva.

Sveti je Otac podsjetio da je izraelski narod sedam dugih desetljeća proveo u progonstvu. Psalmi opisuju čežnju ljudi za Jeruzalemom koji je bio dalek i uništen. Pomislio je tu na „čežnju migranata“, svih onih koji su daleko od svoje domovine i koji bi se rado vratili u nju. Nehemija se u ono doba usudio te je krenuo na težak put natrag. To je prvenstveno bio put ponovnog pronalaženje korijenâ naroda. Bez korijenâ se ne može živjeti; narod bez korijenâ je „bolestan“ – upozorio je Papa.

Čovjek bez korijenâ ili onaj koji ih je zaboravio, bolestan je! – istaknuo je papa Franjo te nastavio – Potrebno je ponovno otkriti vlastite korijene i time pronaći snagu za ići naprijed. Snagu da bi se poput stabla donosilo plod. Jednom je jedan pjesnik napisao: Ono što na stablu cvjeta dolazi od onoga što je nevidljivo pod zemljom. To je odnos između korijenâ i dobra koje možemo činiti – kazao je Papa.

Naravno, onaj koji traga za svojim vlastitim korijenima nailazi i na otpor. Protivnosti dolaze od onih koji radije žele živjeti u izgnanstvu – napomenuo je Sveti Otac – Ne nužno u tjelesnom, već u psihološkom izgnanstvu: samonametnuto progonstvo zajednice, društva. Oni koji žele biti narod bez korijenâ. Razmišljajmo o toj bolesti samonametnutog psihološkog izgnanstva: uzrokuje toliku štetu. Čupa naše korijenje, oduzima nam našu pripadnost.

Izrael tada nije ostao u progonstvu, nego se hrabro vratio natrag – rekao je Papa – To nije značilo samo ponovnu obnovu uništenog, nego i – kao što svjedoči današnje prvo čitanje – slušanje Božje riječi. Slušajući književnika Ezru dok je čitao riječi Zakona, sav je narod od radosti plakao, od radosti što su ponovno otkrili svoje korijene, što znaju kamo pripadaju – objasnio je papa Franjo.

Čovjek koji ponovno otkrije svoje korijene, koji je vjeran svojoj pripadnosti, čovjek je pun radosti. I ta je radost njegova snaga – istaknuo je Papa te je potom pozvao prisutne da razmisle o svojim vlastitim, duhovnim korijenima. I pritom, neka se ne boje plakati: Tko se boji plakanja, taj se više ne zna ni smijati – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net