Blaženi Pavao VI. bit će proglašen svetim krajem listopada ove godine. Potvrdio je to jučer državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, tijekom obraćanja Međunarodnoj katoličkoj komisiji za migracije.

Kanonizacija bi se trebala održati na kraju Biskupske sinode o mladima, vjeri i razlučivanju zvanja koja će se održati 3. – 28. listopada.

Članovi Kongregacije za kauze svetaca 6. veljače ove godine su izglasali priznanje čuda koje se odnosilo na rođenje zdravog djeteta, čija je majka bolovala od teške bolesti koja je prijetila životu i nje i djeteta. Liječnici su potvrdili da medicina nema objašnjenje za takav slučaj.

Majka djeteta se utekla zagovoru blaženog Pavla VI. nekoliko dana nakon njegove beatifikacije 2014. godine.

Papa Franjo već je prošloga mjeseca najavio kako će Pavao VI. biti proglašen svetim ove godine, a prilikom njegove beatifikacije nazvao je Pavla VI. ‘velikim papom’ i ‘neumornim apostolom’ koji je znao dalekovidnom mudrošću, katkada potpuno sam, držati kormilo Petrove lađe ne gubeći nikada radost i pouzdanje u Gospodina.

Iako Sveti Otac još nije potpisao dekret kojim potvrđuje čudo potrebno kako bi došlo do kanonizacije, prema svemu sudeći to je samo pitanje formalnosti.

Prvo čudo koje se dogodilo po zagovoru Pavla VI. bilo je ozdravljenje nerođenog djeteta za kojega su liječnici majci preporučili da ga pobaci. Nakon što se majka preporučila zagovoru Pavlu VI., dijete se rodilo bez ikakvih zdravstvenih problema.

Podsjetimo i na to kako je ove godine pedeseta obljetnica objave enciklike Humanae Vitae, u kojoj je uskoro sveti Papa iznio Crkveni stav po pitanjima vezanim za kontrolu rađanja.

Ivo Džeba | Bitno.net