SASTANAK S PREDSTAVNICIMA ISTOČNIH KATOLIČKIH CRKVI

Parolin: Ludo je da se postojanje istočnih katoličkih crkava ističe kao prepreka ekumenizmu

Parolin je naglasio i “posebnu ljubav koju slavenske istočne crkve gaje prema Svetoj Stolici, a koju su posvjedočile u patnji i progonu, dajući Crkvi i svijetu najbolji primjer mučeništva.”

Kardinal Parolin (desno)/Foto: Shutterstock

“Istočne katoličke crkve imaju vrijednost u ekumenskom dijalogu posebno zbog svog položaja kao mjesto susreta s pravoslavnim crkvama”, izjavio je kardinal Pietro Parolin, Državni tajnik Svete Stolice.

Kardinal Parolin sudjelovao je na sastanku predstavnika istočnih katoličkih crkava, koji se od 12. do 14. rujna odigrao u Rimu, održavši predavanje na temu “Uloga istočnih katoličkih crkava u kontekstu ekumenskih odnosa: između pastoralnog djelovanja i diplomacije”, prenosi službena informacijska stranica Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

“Gotovo sve (crkve) nalaze se na teritoriju geopolitičkih tenzija. Od Bliskog Istoka preko Istočne Europe i Indije, istočne katoličke crkve, zajedno sa svojom pravoslavnom braćom i drugim denominacijama, žive u područjima opasnosti za kršćane.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi važan element, poručio je Parolin, je njihova povijest. Pritom je naglasio “posebnu ljubav koju slavenske istočne crkve gaje prema Svetoj Stolici, a koju su posvjedočile u patnji i progonu, dajući Crkvi i svijetu najbolji primjer mučeništva.”

Treći aspekt koji određuje ulogu istočnih crkvi u ekumenskom dijalogu je njihova priroda i “mjesto susreta s pravoslavnim crkvama”.

Pritom je kardinal nazvao “utopijskom ili čak ludom” činjenicu “da se u određenim krugovima samo postojanje istočnih katoličkih crkava interpretira kao prepreka ekumenskom dijalogu”.

“Istočne katoličke crkve nisu samo blago za cijelu Katoličku Crkvu, već i neophodne u isticanju pravog smjera za plodonosni ekumenski dijalog”, istaknuo je vatikanski državni tajnik, zaključivši kako temeljnu važnost u suočavanju s teškoćama ekumenskog puta ima vrlina strpljivosti.

U tom smislu “istočne katoličke crkve uvijek su nam bile, jesu i biti će majke i učiteljice”.

Tino Krvavica | Bitno.net


Objavljeno: 16. rujna 2019.

Možda vam se svidi