“Istočne katoličke crkve imaju vrijednost u ekumenskom dijalogu posebno zbog svog položaja kao mjesto susreta s pravoslavnim crkvama”, izjavio je kardinal Pietro Parolin, Državni tajnik Svete Stolice.

Kardinal Parolin sudjelovao je na sastanku predstavnika istočnih katoličkih crkava, koji se od 12. do 14. rujna odigrao u Rimu, održavši predavanje na temu “Uloga istočnih katoličkih crkava u kontekstu ekumenskih odnosa: između pastoralnog djelovanja i diplomacije”, prenosi službena informacijska stranica Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

“Gotovo sve (crkve) nalaze se na teritoriju geopolitičkih tenzija. Od Bliskog Istoka preko Istočne Europe i Indije, istočne katoličke crkve, zajedno sa svojom pravoslavnom braćom i drugim denominacijama, žive u područjima opasnosti za kršćane.”

Drugi važan element, poručio je Parolin, je njihova povijest. Pritom je naglasio “posebnu ljubav koju slavenske istočne crkve gaje prema Svetoj Stolici, a koju su posvjedočile u patnji i progonu, dajući Crkvi i svijetu najbolji primjer mučeništva.”

Treći aspekt koji određuje ulogu istočnih crkvi u ekumenskom dijalogu je njihova priroda i “mjesto susreta s pravoslavnim crkvama”.

Pritom je kardinal nazvao “utopijskom ili čak ludom” činjenicu “da se u određenim krugovima samo postojanje istočnih katoličkih crkava interpretira kao prepreka ekumenskom dijalogu”.

“Istočne katoličke crkve nisu samo blago za cijelu Katoličku Crkvu, već i neophodne u isticanju pravog smjera za plodonosni ekumenski dijalog”, istaknuo je vatikanski državni tajnik, zaključivši kako temeljnu važnost u suočavanju s teškoćama ekumenskog puta ima vrlina strpljivosti.

U tom smislu “istočne katoličke crkve uvijek su nam bile, jesu i biti će majke i učiteljice”.

Tino Krvavica | Bitno.net