Danas bih želio govoriti o svojem apostolskom putovanju u Mjanmar i Bangladeš na kojem sam bio prošlih dana – rekao je papa Franjo tijekom opće audijencije u dvorani Pavla VI. i nastavio – bio  je to veliki Božji dar, zato mu zahvaljujem na svemu, posebno za susrete koje sam imao. Ponovo izražavam svoju zahvalnost vlastima i biskupima dviju zemalja, za sve pripreme i način na koji su primili mene i moje suradnike. Srdačno zahvaljujem narodima Mjanmara i Bangladeša koji su mi pokazali toliko vjere i ljubavi.

Prvi je put Petrov nasljednik posjetio Mjanmar, a to se dogodilo ubrzo nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između te zemlje i Svete Stolice – primijetio je Papa i dodao – tim pohodom želio sam izraziti blizinu Krista i Crkve narodu koji je trpio zbog sukoba i pritisaka i koji sada polako hodi prema novoj slobodi i miru. Narod je to u kojem je budistička religija duboko ukorijenjena, sa svojim duhovnim i etičkim načelima i gdje su kršćani prisutni kao malo stado i kvasac Kraljevstva Božjeg. Bio sam radostan što mogu tu Crkvu, živu i revnu, potvrditi u vjeri i zajedništvu, susrećući biskupe te zemlje tijekom dvaju euharistijskih slavlja.

Prvo je bilo na velikim sportskim terenima u središtu Yangona – rekao je Sveti Otac i nastavio – evanđelje toga dana podsjetilo nas je da su progoni zbog vjere u Isusa normalni za njegove učenike, da su oni prilika za svjedočenje, ali da „ni jedna vlas s njihove glave neće biti izgubljena. Druga misa, posljednji događaj posjeta Mjanmaru, bila je posvećena mladima; bio je to znak nade i poseban dar Djevice Marije u katedrali koja nosi njezino ime. Na licima tih mladih, punih radosti, vidio sam budućnost Azije; budućnost koja neće biti budućnost onih koji proizvode oružje, nego onih koji siju bratsku ljubav. Kao znak nade blagoslovio sam kamene temeljce za 16 crkvi, zatim za sjemenište i nuncijaturu.

Osim katoličke zajednice, susreo sam se s vlastima u Mjanmaru, ohrabrivao sam zemlju u naporima za mir i pozivao njezine različite sastavnice da u tom procesu surađuju u međusobnom poštovanju – istaknuo je papa Franjo i napomenuo – u tom sam duhu želio susresti predstavnike različitih vjerskih zajednica prisutnih u zemlji. Osobito, Vrhovnom vijeću budističkih redovnika izrazio sam poštovanje Crkve prema njihovoj drevnoj duhovnoj tradiciji i pouzdanje da kršćani i budisti mogu zajedno pomagati ljudima da ljube Boga i bližnjega, odbacujući nasilje i suprotstavljajući se zlu, čineći dobro.

Nakon što sam napustio Mjanmar, otputovao sam u Bangladeš, gdje sam prvo iskazao čast mučenicima za neovisnost i “ocu nacije”. Stanovništvo je Bangladeša većinom muslimanske vjere, pa je moj posjet, stopama blaženog Pavla VI. i svetog Ivana Pavla II., naznačio sljedeći korak u smjeru poštovanja i dijaloga između kršćana i muslimana – naglasio je Papa i dodao – podsjetio sam vlasti da je Sveta Stolica od samog početka podržala volju bengalskog naroda za neovisnošću zemlje kao i potrebu da se u njoj osiguraju vjerske slobode. Posebno sam želio izraziti solidarnost s Bangladešom u njegovoj pomoći izbjeglicama iz naroda Rohingya koji su došli na njegov teritorij gdje već vlada prenapučenost.

Misa koju smo slavili u povijesnom parku u Dhaki bila je obogaćena ređenjem šesnaestorice svećenika i to je bio jedan od najznačajnijih i najradosnijih događaja putovanja – istaknuo je Sveti Otac i spomenuo da u Bangladešu i Mjanmaru kao i u drugim zemljama u jugoistočnoj Aziji, duhovna zvanja ne nedostaju. Svoju je radost zbog toga – rekao je Papa – podijelio s biskupima te zemlje i potaknuo ih na rad za obitelj, siromašne, obrazovanje, dijalog i društveni sklad.

U Dhaki smo doživjeli – nastavio je papa Franjo – snažan trenutak međureligijskog i ekumenskog dijaloga koji mi je dao priliku naglasiti važnost otvorenog srca kao temelja za kulturu susreta, sklada i mira. Također sam posjetio “Kuću Majke Terezije” gdje je svetica živjela i koja prihvaća mnogo siročadi i invalida. Njezine sestre, u skladu sa svojom karizmom, imaju svaki dan klanjanje pred Presvetim i služe Kristu siromašnom i patniku, uvijek s osmijehom što je lijepo svjedočanstvo i na tome im zahvaljujem.

Posljednji je događaj bio s mladim Bengalcima, pun svjedočanstava, pjesama i plesova. Bilo je to slavlje koje je očitovalo radost evanđelja koje je prihvaćeno u toj kulturi; radost koja je plod žrtava mnogih misionara, katehista i kršćanskih roditelja. Na susretu su bili prisutni i mladi muslimani te mladi iz drugih religija, što je isto tako znak nade za Bangladeš, za Aziju i za cijeli svijet – zaključio je Sveti Otac.

Papa je također za vrijeme jučerašnje audijencije pozvao da se poštuje status quo u Jeruzalemu u skladu s odgovarajućim rezolucijama Ujedinjenih naroda. Sveti je Otac rekao da mu je Jeruzalem u mislima i da ne može ušutkati svoju duboku zabrinutost zbog situacije koja je stvorena u posljednjih nekoliko dana. Papine su riječi reakcija na najave da će američki predsjednik Donald Trump priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Arapski su vođe upozorili da će taj potez američkog predsjednika prouzročiti nemire te biti okidač za nasilje.

Opisujući Jeruzalem kao jedinstven grad koji je svet za Židove, kršćane i muslimane, koji štuju sveta mjesta svojih vjeroispovijesti, Sveti je Otac rekao da taj grad ima posebno poslanje za mir. Molim se Gospodinu – kazao je na kraju papa Franjo – da identitet Jeruzalema bude očuvan i ojačan za dobro Svete Zemlje, Bliskog istoka i čitavog svijeta, te da mudrost i razboritost prevladaju kako bi se izbjeglo pridodavanje novih elemenata napetosti u svijetu koji već potresaju brojni okrutni sukobi.

Radio Vatikan | Bitno.net