Upotreba kontraceptivnih sredstava učinila je da muškarci promatraju žene tek kao objekte i odgovorna je za porast nasilja i agresivnosti nad slabijim spolom, izjavio je teolog papinskog doma Wojciech Giertych.

Dominikanski redovnik iz Poljske kojega je Benedikt XVI. imenovao papinskim teologom 2005., izjavio je to tijekom svog nedavnog boravka u Australiji, u razgovoru za tamošnje medije. Kako je pojasnio, kontracepcija je izopačila mušku spolnost.

“Kontracepcija služi muškarcima, a ne ženama. Čini muškarce egoistima. Čini da su izopačeni i sada vidimo posljedice toga”, rekao je Poljak i dodao kako je jasno da je kontraceptivna pilula povećala nasilje nad ženama te ukazao na poražavajuću statistiku po kojoj je, primjerice u Italiji jedna žena bila ubijena svaka četiri dana, a ubojica je najčešće bio suprug ili partner. Upozorio je kako sigurno dolazi i do porasta nasilja nad ženama, kada su one zlostavljane ili pretučene.

“U srcima i svijesti takvih muškaraca žena je postala objekt na kojega ‘imaju pravo’. To izopačuje muškarca, oslobađa ga od svake odgovornosti… Kada seksualnost biva shvaćena na takav način to čovjeka ne može usrećiti nego ga čini sve ovisnijim poput narkotika. I to naposljetku dovede do nasilja”, rekao je dominikanac.

Giertych je ponovio stajalište koje je jasno izrekao papa Pavao VI. u enciklici Humanae Vitae iz 1968., a po kojemu će kontracepcija izopačiti ljudsku seksualnost svodeći je na sebično zadovoljavanje tjelesnih nagona.

Tome kršćanska vizija, ponovio je dominikanac, suprotstavlja poštivanje prema zajedništvu i prokreaciji, što vodi jačanju ljubavnih spona između muškarca i žene.

Papinski teolog odbacio je tumačenja po kojima bi enciklika HV mogla biti reinterpretirana u svjetlu pobudnice pape Franje “Amoris Laetitia”, kako neki tvrde da bi mogla.

“To ne može biti. Nismo tu kako bismo mijenjali nauk Crkve. Nema ničega u AL što bi moglo ponuditi temelje za reinterpretaciju enciklike iz 1968.

Dominikanac je upozorio i kako je Amoris Laetitia prije svega “pastoralni dokument” i kako tu pobudnicu ne treba doživljavati kako neki veliki doktrinarni dokument.

Goran Andrijanić | Bitno.net