Papa Franjo je u pismu, koje je poslao katolicima u Čileu, napisao kako osjeća sram jer Crkva nije slušala i branila žrtve seksualnog zlostavljanja, počinjenih od strane klerika, piše Catholic Herald. Čileanska biskupska konferencija je objavila pismo u kojem Papa objašnjava kako se “čišćenje Crkve moglo dogoditi upravo kroz napore žrtava koji, protiv svake nade i diskreditirani, nisu odustali od traženja istine“.

Sveti Otac također piše: „Oni su žrtve čiji glas dopire do neba. Još bih im jednom htio zahvaliti na njihovoj hrabrosti i ustrajnosti.“ Vatikan je također objavio kako će papa Franjo poslati nadbiskupa Charlesa Sciclunu iz Malte i oca Jordija Farnosa u posjet Biskupiji Osoro “s ciljem unapređenja procesa popravljanja i ozdravljenja žrtava zlostavljanja“.

Ubrzo nakon toga biskup Juan Ignacio Gonzalez Errazuriz, predsjednik Komisije za prevenciju zlostavljanja Čileanske biskupske konferencije, i pomoćni biskup Fernando Ramos Perez, glavni tajnik Čileanske biskupske konferencije, održali su tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavljen sadržaj Papina pisma.

U pismu je Papa poručio kako je sada vrijeme slušanja i razlučivanja tijekom kojega bi Crkva trebala otkriti korijene krizne situacije u čileanskoj Crkvi i pronaći konkretna rješenja, a ne samo donositi „puke strategije prikrivanja“. Također je priznao propust Crkve koja nije slušala žrtve zlostavljanja. „U tome leže naše glavne pogreške i propusti – nismo znali kako slušati žrtve. Zbog toga se dogodilo da su, u nedostatku ključnih elemenata za zdravo i jasno razlučivanje, izgrađeni djelomični zaključci. Moramo sa sramom priznati kako nismo znali slušati i reagirati na vrijeme“, napisao je Papa.

Također je izjavio kako se Crkva mora suprotstaviti kulturi koja dozvoljava seksualno nasilje i svaki kritički stav doživljava kao izdaju. „Kao što Krist nakon uskrsnuća nije sakrio svoje rane, nego ih je pokazao svojim učenicima, tako i Crkva mora biti spremna pokazati svoje rane kako bi danas mogla razumjeti i osjetiti rane svijeta. Ranjena Crkva sebe ne stavlja u središte, ne smatra se savršenom, ne pokušava prikriti zlo, nego svoje rane stavlja pred Jedinoga koji ih može ozdraviti: Isusa Krista“, poručio je Papa.

Juan Carlos Cruz, jedan od trojice žrtava koji se nedavno u Vatikanu susreo s Papom, nakon objave pisma je izjavio kako ga je ono duboko dotaklo. „U pismu sam prepoznao izraze o kojima smo razgovarali s Papom, kao što je kultura prikrivanja. Duboko me dirnula činjenica kako nas je Papa tijekom susreta u Vatikanu doista slušao, a ne samo pozdravio“, izjavio je čileansku televizijsku postaju Tele 13.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net