Nogometna momčad Vatikana odigrat će 21. studenog prijateljsku utakmicu protiv momčadi romske manjine.

Utakmica koja će se odigrati na pomoćnom terenu Lazija za cilj ima osvijestiti važnost borbe protiv rasizma, a poslužit će i za prikupljanje sredstava za projekt uključivanja Roma u društvo koji se provodi pod vodstvom Rimske nadbiskupije.

Papina momčad nosit će naziv “Fratelli Tutti” prema Franjinoj enciklici objavljenoj prošle godine, a sačinjavat će ju pripadnici Švicarske garde, vatikanski zaposlenici i njihova djeca, svećenici koji rade za Rimsku kuriju, tri mlada migranta, te mladić s Downovim sindromom.

Momčad romske manjine okupit će Svjetska organizacija Roma, udruga sa središtem Zagrebu poznata po organizaciji sportskih događaja usmjerenih prema podizanju svijesti o položaju manjina i osoba s invaliditetom.

Dan prije utakmice, u subotu 20. studenog, Papa će se u Vatikanu sastati s članovima obaju momčadi.

Organizator nogometnog susreta između vatikanske i romske momčadi je Papinsko vijeće za kulturu, a ideju je dao sam papa Franjo koji često naglašava važnost sporta za obogaćivanje ljudskog života.

Tijekom susreta s predstavnicima talijanske nogometne reprezentacija koji se dogodio 19. veljače Papa je kazao kako je “sport, također i nogomet, put života, sazrijevanja i svetosti”.