Svijet sa svojim izazovima i svojim protagonistima, povjeren Gospodinu kroz molitvu. Tako će, mjesec po mjesec, biti i u 2022. godini a Papine molitvene nakane popratit će uobičajeni video Svjetske molitvene mreže.

Prva molitva, za siječanj, u savršenom kontinuitetu s godinom u tijeku, posvećena je bratstvu, kako bi svima koji su žrtve diskriminacije i vjerskoga progona, bila priznata prava i dostojanstvo koje se rađa upravo iz činjenice da smo braća.

U veljači će se posebno moliti za Bogu posvećene žene i redovnice, da nastave pronalaziti rješenja za izazove našega vremena, kao što su, primjerice, oni na području bioetike kojoj je pak povjeren mjesec ožujak. U trećem će se mjesecu, naime, moliti za to da kršćani znaju uvijek, molitvom i društvenim djelovanjem, promicati zaštitu života.

Pandemija i obitelj, u središtu su razdoblja od travnja do srpnja. Molitvena nakana u travnju posvećena je zdravstvenom osoblju, koje je u posljednje dvije godine uvijek na prvoj crti, a posebno onima koji djeluju u najsiromašnijim zemljama, da imaju potporu vlasti i lokalnih zajednica.

Slijede različite sastavnice obiteljske jezgre. U svibnju su u Papinu srcu na poseban način mladi i njihova vjera; u lipnju kršćanske obitelji u cjelini, a u srpnju starije osobe. Papa Franjo potiče na molitvu Gospodinu kako bi svaka od tih sastavnica rasla u hrabrosti vjere, u posvećivanju službi, u besplatnosti ljubavi i svetosti svakodnevnoga života. Posebno za starije osobe, koje su korijeni i sjećanje svakog naroda, Papa traži da njihovo iskustvo i njihova mudrost pomognu mladima gledati budućnost s nadom i odgovorno.

Izazovi današnjega svijeta ponovno su u središtu molitvene nakane u kolovozu, rujnu i listopadu 2022. godine. Papa poziva na molitvu za male i srednje poduzetnike, da mogu nastaviti služiti zajednicama unatoč sadašnjim velikim gospodarskim teškoćama. U rujnu se pak molitvena nakana odnosi na ukidanje smrtne kazne, na tu temu, vrlo dragu papi Franji koji ponovno, putem molitve, traži njezino ukidanje u zakonodavstvima svih zemalja svijeta. U listopadu je Crkva u središtu Papine molitve; kako bi, vjerna evanđelju i hrabra u naviještanju, bila mjesto solidarnosti, bratstva i prihvata, te kako bi sve više živjela sinodalnost.

Studeni 2022. godine u Papinim će nakanama biti posvećen molitvi za djecu koja podnose razne oblike nasilja i zlostavljanja; da imaju pristup obrazovanju i da ponovno otkriju ljubav u obitelji. Na kraju, u prosincu će godina završiti molitvom za organizacije volonterstva i promicanja čovjeka, da mogu rasti pronalazeći osobe željne zauzeti se za opće dobro, te da traže uvijek nove putove suradnje na međunarodnoj razini.