Papa Franjo proveo je mirnu prvu noć u poliklinici Gemelli uslijed hospitalizacije 29. ožujka zbog respiratorne infekcije, izvještava talijanska novinska agencija ANSA. Agencija nadalje izvještava kako je medicinsko osoblje „optimistično” glede Papinog stanja. Neimenovani bolnički izbori za ANSU su potvrdili da, ukoliko ne dođe do nekog neočekivanog razvoja bolesti, papa Franjo bi mogao biti otpušten na vrijeme za proslavu Cvjetnice.

Podsjetimo, u priopćenju od 29. ožujka ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni je izjavio: „Ovoga popodneva Sveti je Otac otišao u Gemelli na neke unaprijed zakazane preglede”. Sam je Bruni objavio u večernjim satima toga dana kako se „posljednjih dana papa Franjo žalio na neke poteškoće s disanjem te je danas poslijepodne otišao u polikliniku A. Gemelli kako bi obavio neke medicinske pretrage. Ishod je pokazao respiratornu infekciju (isključujući COVID-19) što će zahtijevati nekoliko dana odgovarajuće bolničke medicinske terapije”.

ANSA izvještava kako su Papine zakazane audijencije za iduća dva dana trenutno otkazane. Talijanska novinska agencija poziva se na liječnike koji navode kako Papino zdravstveno stanje „ne bi trebalo izazvati zabrinutost”.

Glasnogovornik Bruni prenio je i kako je papa Franjo „dirnut brojnim primljenim porukama i izražava zahvalnost za vašu blizinu i molitve”.

Sveti se Otac trenutno nalazi u bolničkoj sobi na desetom katu, poznata i kao „papinska” soba, gdje je već prethodno boravio u srpnju 2021. zbog kirurškog zahvata divertikularne stenoze debelog crijeva. U istoj je sobi nekoliko puta bio i Ivan Pavao II.

Među ostalim zdravstvenim tegobama, Rimski biskup ima probleme s koljenom, a u mladosti je teško obolio od pleuralnog izljeva te mu je 1957. odstranjeno dio plućnog krila. Papa Franjo je u razgovoru za Reuters 2022. rekao da ne želi operirati koljeno jer ne želi ponavljanje dugotrajnih negativnih nuspojava anestezije kakve je imao nakon operacije 2021.