Papa Franjo predvodio je danas euharistijsko slavlje, prvo u novoj godini, na dan Svetkovine Bogorodice Marije, koji se u Crkvi ujedno slavi i kao Svjetski dan mira.

U svojoj homiliji Papa je progovorio o Mariji kao ženi u kojoj je Božji blagoslov za ljude dosegao svoju puninu.

“Majka Božja. To je glavni i najvažniji atribut Presvete Marije Djevice….Marija je uvijek prisutna u srcu i pobožnosti, a prije svega na putu vjere naroda kršćanskog. Naš put vjere isti je onaj kojim je išla Marija. Zato osjećamo koliko nam je ona bliska. Ako govorimo o vjeri, koja je temeljem kršćanskog života, Majka Božja je prolazila kroz iste situacije kao i mi, morala je ići istim putovima kao i mi, ponekad mračnim i teškim, morala je ići napred u hodočašću vjere”, pojasnio je Papa bliskost koju kršćanin osjeća s Marijom i nastavio:

“Naš put vjere neraskidivo je povezan s Marijom, od onoga trenutka kada nam je Isus umirući na križu dao nju za majku govoreći: “Evo ti majke” (Iv 19, 27). Te riječi imaju vrijednost oporuke i dale su svijetu Majku. Od toga trenutka Majka Božja postala je i naša Majka. U satima u kojima je vjera učenika bila pokolebana poteškoćama i nesigurnostima Isus ih je povjerio Onoj koja je prva povjerovala i koja nikada nije prestala vjerovati. “Nevjesta” postaje naša majka u trenutku kada gubi Sina Božjeg. Njezino ranjeno srce raširit će se kako bi napravilo mjesta za sve ljude, dobre i zle i voljet će ih kao što je voljela Isusa. Žena koja je na svadbi u Kani Galiljeskoj ponudila svoju suradnju u vjeri kako bi se objavila svijetu Božja čuda, na Golgoti održava plamen vjere u Sinovo usksrnuće i prenosi ga drugima s majčinskom ljubavlju. Marija je u tom trenutku postala izvorom nade i istinske radosti!”.

“Majka Otkupitelja neprestano nas jača u našoj vjeri, pozivu i misji. Svojim primjerom poniznosti i otvorenosti volji Božjoj pomaže nam našu vjeru pretočiti u radosno i bezgranično naviještanje Evanđelja. Naša će misija u biti plodonosna u onolikoj mjeri u kojoj bude crpila uzor iz majčinstva Marije”, zaključio je papa Franjo svoju prvu ovogdišnju homilju na misi koju je predvodio u Bazilici Svetog Petra.

G. An./KAI | Bitno.net