Riječ je o predgovoru što ga je papa Franjo napisao za knjigu koja će biti u prodaji od sredine studenog, a poruka dolazi u trenutku kad se u Glasgowu održava međunarodna konferencija o klimi, COP26.

Papa u predgovoru izražava protivljenje “ekološkoj krizi” te “društvenoj krizi”(…) koje su smrtonosne zbog sanitarne krize te ocjenjuje da su te krize ujedno i “mogućnosti, prilike da priznamo pogreške te izvučemo pouke iz tih pogrešaka počinjenih u prošlosti”. “Vrijeme je da ponovno promislimo o našim prioritetima… da iznova isplaniramo našu budućnost. Vrijeme je da djelujemo, da djelujemo zajedno, vrijeme je”, zaključuje Sveti Otac.

U svom obraćanju vjernicima okupljenim na molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 2. studenoga pozvao je sudionike UN-ova sastanka na vrhu o klimi da poslušaju krik Zemlje i vapaj siromaha. “U Glasgowu, u Škotskoj, danas započinje sastanak na vrhu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, COP26. Molimo da se krik Zemlje i vapaj siromaha posluša; da taj susret dadne odgovore i pruži konkretnu nadu budućim naraštajima. U tome kontekstu na Trgu svetoga Petra danas će biti otvorena izložba fotografija Laudato si’, djelo mladoga fotografa porijeklom iz Bangladeša”, rekao je tom prigodom Sveti Otac.

Na poziv Ujedinjenih naroda svjetski lideri su se okupili u Glasgowu na samitu Ujedinjenih nacija o klimi COP26. Predstavnici vlada iz 200 zemalja dva tjedna će razgovarat o tome kako čovječanstvo može zaustaviti ubrzano globalno zagrijavanje planeta i zadržati ga na dopuštenoj razini.