Neporeciv je prinos ženâ u svim sredinama ljudskoga djelovanja, počevši od obitelji. Ali, samo to priznati… Je li to dostatno? – pitanje je koje si papa Franjo postavlja na početku svoje videoporuke posvećene univerzalnoj nakani Apostolata molitve za mjesec svibanj.

Vrlo malo smo učinili za žene koje se nalaze u vrlo teškim stanjima, koje su omalovažavane, marginalizirane, i čak svedene na ropstvo – napomenuo je Papa te dodao – Moramo osuditi seksualno nasilje nad ženama, i ukloniti prepreke koje onemogućuju njihovo potpuno uključivanje u društveni, politički i gospodarski život. Ako misliš da je to ispravno, upoznaj druge, zajedno sa mnom, s tom peticijom. To je molitva: da u svim zemljama u svijetu žene budu poštovane i cijenjene, te da njihov nužno potreban društveni prinos bude vrjednovan – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Istodobno s Papinom porukom, u videoporuci se pojavljuje niz misli o zaštiti rada ženâ, kao što je, primjerice, „Moj rad vrijedi onoliko koliko i rad nekog muškarca“, zatim „Neću nikada biti ropkinja“, „Dosta je s diskriminacijom na poslu“, te „Muškarci i žene, svi smo Djeca Božja“.

Videoporuku možete pogledati ovdje:

Radio Vatikan | Bitno.net