U petak 3. svibnja Sveti je Otac u Apostolskoj palači u Vatikanu primio u audijenciju predsjednika Libanona Michela Sleimana, koji se potom susreo s kardinalom državnim tajnikom Tarcisijem Bertoneom i nadbiskupom Dominiqueom Mambertijem, tajnikom za odnose s državama.

U tijeku srdačnih razgovora – kako je priopćeno iz tiskovnoga ureda Svete Stolice – govorilo se o stanju u Libanonu, ističući važnost dijaloga i suradnje među članovima raznih etničkih i vjerskih zajednica, sastavnica libanonskog društva i njegovo su bogatstvo, za opće dobro, razvoj i stabilnost zemlje. Glede toga, poželjelo se brzo oblikovanje nove vlade, koja će se morati sučeli s brojnim nacionalnim i međunarodnim izazovima.

Osim toga – stoji nadalje u priopćenju – govorilo se o stanju u regiji, naročito o sukobu u Siriji. Posebnu zabrinutost pobuđuje golemi broj sirijskih izbjeglica koji su se sklonili u Libanonu i susjednim zemljama, za koje je kao i za sve trpeće stanovništvo zatražena veće humanitarna potpora međunarodne zajednice. Sugovornici su također poželjeli obnovu mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca, koja je nužna za stabilnost Bliskog istoka.

Sugovornici su spomenuli osjetljivo stanje kršćana na cijelom Bliskom istoku te značajan prinos koji mogu ponuditi u svjetlu post-sinodske apostolske pobudnice ‘Crkva na Bliskom istoku’, koja je – kako stoji u zaključku priopćenja – važno uporište za katoličke zajednice i za društva u regiji. (rv/bitno.net)