Sveti Otac idućeg tjedna ponovno posjećuje Bliski istok te će biti prvi Petrov nasljednik koji će posjetiti Bahrein, javlja Vatican News.

U pregledu tog apostolskog putovanja, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni kazao je kako će posjet imati fokus na temama „susreta“ i „ohrabrenja“ za mjesne katolike.

Sveti će Otac nazočiti zatvaranju prvog „Bahreinskog foruma za dijalog: Istok i Zapad za ljudski suživot“. Predviđeno je da će sudjelovati 200-injak vjerskih predstavnika okupljeni u cilju promicanja bratstva.

Dok se Papa susreće s vjerskim vođama, njegovo povijesno potpisivanje Dokumenta o ljudskom bratstvu 2019. u Abu Dhabiju stvorit će pozadinu za nastavak poboljšanja međureligijskih odnosa. „Posjet predstavlja dragocjen korak na putu bratstva i međureligijskog dijaloga”, rekao je Bruni.

Ravnatelj je napomenuo i da je rat – kako u Europi tako i u raznim zemljama – još jedna pozadina Papinog susreta s vjerskim vođama.

Cilj je, dodao je, nastaviti potragu za saveznicima u zajedničkoj želji za mirom u svijetu.

Kako je podsjetio ravnatelj Bruni, papu Franju je u Bahrein pozvao kralj Hamad bin Isa Al Khalifa.

Ipak, Papin posjet nije samo usmjeren na međureligijski dijalog. Kao pastir opće Crkve, papa Franjo putuje u Bahrein kako bi se susreo s katoličkom zajednicom, od kojih je većina rođena u inozemstvu.

Od otprilike 80.000 vjernika katolika, oko 1.000 katolika su građani Bahreina. Većina katolika su radnici iseljenici koji dolaze iz Indije, Filipina i Šri Lanke te iz Turske, Sirije, Libanona, Egipta i Jordana.

Od sedam Papinih susreta s javnosti tijekom posjeta Bahreinu, četiri će biti s raznim skupinama mjesne Katoličke Crkve.