Papa

Papa suosjeća s narodima na Kubi, Haitiju, Jamajki i Bahamima koje je prošlih dana pogodio strašni uragan te odnio mnoge živote, dok su mnogi ostali bez krova nad glavom. Sveti je Otac izrazio svoju blizinu i područjima u Italiji koja su prošlih dana stradala u potresu, te rekao da za poginule moli ali poziva i sav svijet na velikodušnu solidarnost s unesrećenima, kazao je Benedikt XVI. nakon podnevne molitve Anđeoskog pozdravljenja.

Nagovor je prije molitve Sveti Otac usredotočio na upravo završeno euharistijsko slavlje u bazilici svetoga Petra kao zaključak Sinode biskupa o novoj evangelizaciji. Riječ je o prenošenju kršćanske vjere pa je tu bila nazočna cijela Crkva po svojim predstavnicima, tako da se istakne stvarnost od koje nitko nije izuzet te se ujedno potvrdi duboko zajedništvo svih po kojemu Gospodin zasigurno obećava udijeliti i svoje plodove, ustvrdio je Papa, no posebno je istaknuo da je to snažno crkveno zajedništvo poticaj da zajedno sa svima zahvalim Bogu za doživljaj te ljepote što smo svi Crkva upravo danas u ovom svijetu kakav jest i usred čovječanstva sa svojim teškoćama i nadama.

Znakovita je i podudarnost ove Sinode s pedesetom obljetnicom otvaranja Drugoga vatikanskoga sabora i s početkom godine vjere, što nas upućuje i na drage likove pape blaženoga Ivana XXIII. i sluge Božjega Pavla VI. Od njih je potekla ideja o novoj evangelizaciji misleći ponajprije na kršćanske zemlje koje su postupno postale takoreći misijske zemlje, tumači Benedikt XVI. te ističe da je upravo bio zahtjev vremena u sekulariziranim društvima ponovno navijestiti Evanđelje, a to znači Isusa Krista koji je jedina istinska novost i jedini može odgovoriti očekivanjima čovjeka svakoga vremena, ali je to istodobno i poruka koja se ima prikladno predati u izmijenjenim društvenim i kulturnim okolnostima.

Što napokon na završetku tih bogatih zauzetosti prošlih dana još reći, pitao se Papa te odgovorio da je sa svoje strane pomno slušao i primao prijedloge na Sinodi te će to biti podloga da zajedno sa suradnicima izradim i ponudim cijeloj Crkvi skladan sažetak s jasnim naputcima. Već sada, nastavio je Papa, možemo reći da s ove Sinode dolazi ojačano zauzimanje za duhovnu obnovu same Crkve da bi mogla duhovno obnoviti sekularizirani svijet, te odmah objasnio da se ta obnova ima zbiti ponovnim otkrivanjem Isusa Krista, njegove milosti, njegova lica, tako ljudskoga a istodobno tako božanskoga s kojega odsijeva uzvišeno otajstvo Boga. Plodove pak svega toga rada Sinode povjeravamo Djevici Mariji i neka nas ona, Zvijezda evangelizacije, nauči i pomogne nam da donosimo Krista svima sa svom smjelošću i radošću, zaključio je Benedikt XVI. podnevni nagovor. (rv/bitno.net)