Papa Franjo

– Molim Gospodina da dotakne srce svih ljudi da, tražeći jedino veće dobro za tako izmučeno sirijsko pučanstvo, ne štede napore kako bi se hitno prekinulo nasilje te završio sukob koji je prouzročio previše patnje – istaknuo je Sveti Otac.

Za Siriju, u kojoj je tijekom trogodišnjeg sukoba poginulo više od 130.000 ljudi, a više milijuna je izbjeglih, Papa traži odlučan put pomirenja, sloge i obnove. Sveti Otac traži sudjelovanje svih građana, uz preporuku: Neka svatko u drugoj osobi pronađe brata kojega valja prihvatiti i zagrliti, a ne neprijatelja i suparnika.

U međuvremenu, u Montreuxu vlada velika napetost. Danas je dan krhke, ali konkretne nade – tim je riječima Ban Ki-moon, glavni tajnik Organizacije ujedinjenih naroda, započeo svoje izlaganje. Izaslanstvo je sirijske Vlade pak oštro osudilo one, koji su – kako je istaknuto – i među nazočnima na tom skupu, a koji nisu potražili nikakvo rješenje za Siriju. Opozicija je odgovorila pozivajući sve sirijske građane da napuste režim.

O konferenciji je govorio i iranski Predsjednik, koji se ne nalazi u Montreuxu, nego je izdaleka napomenuo da su „neke države koje sponzoriraju terorizam i koje su odgovorne za nestabilnost regije, nazočne na skupu Ženeva 2“. Međutim, dodao je da će Iran, ako konferencija pridonese miru i stabilnosti, biti sretan zbog tog rezultata.

Razmatra se apostolsko putovanje u Aziju

Odgovarajući na novinarske upite o sljedećim međunarodnim putovanjima pape Franje, ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice, pater Federico Lombardi, odgovorio da se razmatra apostolsko putovanje u Aziju, posebno u Južnu Koreju, u prigodi velikoga susreta azijske mladeži koji će se održati u toj zemlji polovicom kolovoza. Osim toga – rekao je pater Lombardi – Papi je upućen poziv da posjeti Sarajevo, ali Sveti Otac još nije odlučio te se stoga u tom smislu još ništa konkretno ne radi. Na kraju, jedan se poziv odnosi na putovanje u Šri Lanku i Filipine, koje je – kako je rekao pater Lombardi – na razmatranju, ali koje nije na programu za 2014. godinu.

Radio Vatikan