U današnjem nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji, papa Franjo je podsjetio na mučeništvo svetog Stjepana, prenosi IKA.

“U Djelima apostolskim predstavljen nam je kao “muž pun vjere i Duha Svetoga” (6, 5), koji je zajedno s još šestoricom izabran za službu udovicama i siromašnima u prvoj zajednici u Jeruzalemu. Opisano je njegovo mučeništvo: kada je nakon gorljivog govora rasrdio članove Sinedrija, odvučen je izvan gradskih zidina i kamenovan. Stjepan je umro poput Isusa, tražeći oproštenje za svoje ubojice (7, 55-60). Moglo bi se činiti da tome liturgijskom spomenu nije mjesto u radosnom božićnom ozračju. Božić je naime svetkovina pobjede i ulijeva u nas osjećaje radosti i mira; čemu narušavati njegov čar sjećanjem na tako okrutno nasilje? No zapravo, sa stanovišta vjere, blagdan svetog Stjepana je potpuno u skladu s dubokim značenjem Božića. U mučeništvu, naime, nasilje je pobijeđeno ljubavlju, smrt životom. Crkva vidi u žrtvi mučenikâ njihovo “rođenje za nebo”. Slavimo dakle danas Stjepanovo “rođenje” koje u dubini izvire iz Kristova rođenja. Isus pretvara smrt onih koji ga ljube u zoru novog života”, rekao je papa Franjo i dodao:
“U Stjepanovu mučeništvu ponavlja se ista ona borba između dobra i zla, između mržnje i oproštenja, između krotkosti i nasilja, koja je imala svoj vrhunac u Kristovu križu. Spomen prvog mučenika tako izravno raspršuje lažnu sliku Božića: bajkovitu i sladunjavu sliku koju u Evanđelju ne nalazimo! Liturgija nam doziva u svijest izvorni smisao utjelovljenja, povezujući Betlehem s Kalvarijom i podsjećajući nas da božansko spasenje uključuje borbu protiv grijeha i da vodi kroz uska vrata. To je put kojeg je Isus jasno pokazao svojim učenicima, kao što to potvrđuje današnje Evanđelje: “Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen” (Mt 10, 22).”
Papa je potom pozvao na posebnu molitvu za “kršćane koji trpe diskriminaciju zbog svjedočanstva danog za Krista i evanđelje.”

“Blizu smo toj braći i sestrama koju se, poput svetog Stjepana, nepravedno optužuje i koji su izloženi raznim oblicima nasilja. To se događa osobito tamo gdje vjerska sloboda nije još uvijek zajamčena ili nije u potpunosti ostvarena. Događa se međutim i u zemljama i sredinama koje na papiru štite slobodu i ljudska prava, ali gdje zapravo vjernici, a osobito kršćani nailaze na ograničavanja slobode i diskriminacije”, zaključio je Papa u svom nagovoru.

IKA|Bitno.net