Papa

Znanost i vjera potrebne su za izgradnju kulture koja poštuje čovjeka, istaknuo je papa Benedikt XVI. članovima Papinske akademije za znanosti, koje je 8. studenoga primio u audijenciju u prigodi plenarnog zasjedanja na kojem se raspravljalo o temi “Složenost i analogija u znanosti: teoretski, metodološki i epistemološki vidici”.

Papa je ponovio da svemir nije plod kaosa, nego je uređena složenost koja nam pomoću komparativnih analiza i analogija omogućava da se od posebnog uzdignemo do općeg motrišta. Govorio je i o novom viđenju jedinstva znanosti, a posebno je podsjetio na napore tehnologije koji nastoje “svesti razne oblike energije na jednu i temeljnu osnovnu silu”. Taj multidisciplinarni pristup pokazuje da znanosti nisu intelektualni svjetovi međusobno i od stvarnosti odvojeni, nego su povezani i usmjereni na proučavanje prirode kao jedne, shvatljive i skladne stvarnosti. Ako prvi trenuci svemira i života nisu u dometu znanstvenoga promatranja, znanost ipak otkriva široki niz dinamika koje objavljuju razvidan red i trajno stvaranje. Takvo viđenje ima plodonosne dodirne točke s filozofskim i teološko-kršćanskim viđenjem. Upravo je taj logični i analoški ustroj prirode ohrabrio znanstveno istraživanje i vodi ljudski um da otkrije vodoravno sudjelovanje između ljudskih bića i nadnaravnog Božje djelovanja. Složenost suvremene znanosti, s njezinim moćnim istraživačkim oruđima, izravno se odražava na ljudska bića pa je Sveti Otac u Godini vjere ponovio poziv na suradnju između ljudi vjere i znanosti.

Uvjeren sam u žurnost trajnog dijaloga i suradnje između svijeta znanosti i vjere za izgradnju kulture koja će poštovati čovjeka, njegovo dostojanstvo i njegovu slobodu, radi budućnosti ljudske obitelji i trajno održivoga razvoja našega planeta. Bez toga potrebnog uzajamnog djelovanja velika pitanja čovječanstva napuštaju teren razuma i istine i prepuštaju se nerazumnom, mitu ili ravnodušnosti s velikom štetom za čovječanstvo, za mir i u konačnici i našu sudbinu, zaključio je Benedikt XVI., izvještava Radio Vatikan. (ika/bitno.net)