„Htio bih pročitati cijeli govor, ali imam problem, imam malo bronhitis i ne mogu dobro govoriti“, rekao je Papa, ispričavši se i zahvalivši na razumijevanju. Pripremljeni govor je u pisanom obliku podijeljen sudionicima audijencije.

Bila je to treća Papina audijencija u petak. Tijekom prve dvije Sveti Otac je čitao govore, premda pomalo umornim glasom, prenosi AgenziaSIR.

Zbog akutnog bronhitisa u studenome 2023. Papa je na savjet liječnika otkazao putovanje u Dubai početkom prosinca na samit COP28 o klimi.

Sveti Otac je, u razgovoru za meksičku televiziju N+ sredinom prosinca priznao krhkost svoga zdravlja, ali i umirio govoreći o svome stanju, no pozvavši na molitvu za njegovo zdravlje.

„Potrebno mi je da se pomolite za moje zdravlje“, jer „starost ne dolazi sama“, „ne šminka se, predstavlja se kakva jest“. S druge strane, „moramo znati prihvatiti darove starosti“ i „da se, iz druge perspektive, može činiti mnogo dobra“. „Ponekad mi kažu da sam nepromišljen jer želim raditi stvari i kretati se.“ To je znak da sam „prilično dobro“, rekao je u prosincu u intervjuu Sveti Otac.