Roditelji su oruđa Božje ljubavi, rekao je Papa u svojoj današnjoj katehezi posvećenoj obećanjima koja dajemo djeci. Prije početka kateheze Papa je, u ime Crkve, zamolio za oproštenje „za sablazni koje su se u posljednje vrijeme dogodile i u Rimu i Vatikanu”, javlja IKA.

Prihvaćanje i briga, blizina i pažnja, povjerenje i nada, sve su to ujedno temeljna obećanja, koja se mogu sažeti u jedno obećanje: ljubav. Mi obećavamo ljubav, to jest ljubav koja se izražava u prihvaćanju, brizi, blizini, pažnji, povjerenju i nadi, ali veliko obećanje je ljubav. To je najpravilniji način na koji se prihvaća ljudsko biće koje dolazi na svijet i svi mi to učimo, još i prije nego smo toga svjesni, rekao je Papa u katehezi primijetivši kako voli da mu očevi i majke donose svoju malu djecu da im udijeli Božji blagoslov.

Ljubav je obećanje koje muškarac i žena daju svakom djetetu: još od kada je začeto u srcu. Djeca dolaze na svijet i očekuju da će imati potvrdu toga obećanja: očekuju to na potpun, povjerljiv, nevin način. Dovoljno ih je pogledati: u svim narodima, u svim kulturama, u svim životnim prilikama! Kada se dogodi suprotno, djeca bivaju ranjena nekom “sablazni”, nepodnošljivom sablazni, koja je to teža što nemaju sredstva da je opišu i izraze. Ne mogu shvatiti što se događa. Bog bdije nad tim obećanjem, od prvog trenutka. Sjećate li se što kaže Isus? Anđeli djece gledaju lice Božje i Bog nikada ne gubi djecu iz vida (usp. Mt 18, 10). Jao onima koji izdaju njihovo povjerenje, jao njima! Njihovo pouzdano prepuštanje našem obećanju, koje nas obvezuje od samog početka, naš je sud, istaknuo je Papa.

Spontano pouzdanje djece u Boga ne bi se smjelo nikada povrijediti, osobito kada se to događa zbog stanovite (manje ili više nesvjesne) preuzetosti u kojoj se postavljamo na njegovo mjesto. Nježni i tajanstveni odnos Boga s djetetovom dušom ne bi se smio nikada povrijediti. To je stvarni odnos, kojeg Bog želi i kojeg Bog čuva. Dijete je spremno od samoga rođenja osjetiti se ljubljenim od Boga, ono je spremno na to. Tek što je kadro osjetiti da je ljubljeno zbog sebe samog, dijete također osjeti da ima jedan Bog koji voli djecu, primijetio je Papa istaknuvši kako očevi i majke imaju Božju iskru ljubavi koju daju svojoj djeci. Vi ste oruđe Božje ljubavi, poručio je roditeljima Papa. Jedino ako djecu gledamo Isusovim očima možemo doista shvatiti u kojem smislu, braneći obitelj, štitimo čovječanstvo, zaključio je na kraju.

IKA | Bitno.net