Isusa se ne može naviještati s izrazom lica kao da smo na sprovodu. Sveti je Otac razmišljao o određenom shvaćanju kršćanskoga života, obilježenom žalošću. Na to su ga potaknula dva jučerašnja čitanja. U prvomu čitanju prorok Sefanija donosi usklik ‘Veseli se! Viči od veselja, Gospodin je u tvojoj sredini!’ Drugo pak, uzeto iz Evanđelja, govori o Elizabeti i čedu koje joj zaigra u utrobi kada čuje Marijin glas. Sveti je Otac pritom ponovno istaknuo Marijinu „žurbu“ kojom je pošla u pomoć rođakinji.

Tu je, dakle, sva radost, radost koja je slavlje – primijetio je Papa. Međutim, – dodao je – mi kršćani nismo naviknuti govoriti o radosti, o veselju; mislim da nam se često više sviđa jadanje. A onaj tko nam daje radost jest Duh Sveti. Upravo je Duh taj koji nas vodi: On je tvorac radosti, Stvoritelj radosti – napomenuo je Sveti Otac. A ta nam radost u Duhu daje pravu kršćansku slobodu. Bez radosti mi, kršćani, ne možemo postati slobodni; postajemo robovi svoje tuge.

Veliki je Pavao VI. govorio da se Evanđelje ne može pronositi uz žalosne, nepovjerljive i obeshrabrene kršćane. Takvo je ponašanje pomalo pogrebno, zar ne? – upitao je Sveti Otac te dodao da kršćani često imaju izraz lica više kao da idu u pogrebnoj povorci, nego da idu slaviti Boga. A iz te radosti proizlazi hvalospjev, onaj Marijin hvalospjev, hvalospjev koji govori Sefanija, Šimunov, i Anin hvalospjev: hvalospjev Bogu! – istaknuo je Papa.

Kako se slavi Bog? Izlazeći iz sebe, besplatno kao što je besplatna milost koju nam On daje – objasnio je papa Franjo, te potaknuo na ispit savjesti o načinu moljenja Boga, upravljajući nazočnima pitanje: Vi koji ste ovdje, na misi, slavite li Boga, ili samo molite nešto od Boga i zahvaljujete mu? Slavite li Boga? – upitao je Papa te nastavio – To je nešto novo u našem duhovnom životu. Slaviti Boga, izići iz sebe kako bismo ga slavili; utrošiti vrijeme slaveći. Netko će reći: ‘Duga je ova misa!’ Ali, ako ne slaviš Boga, ne poznaješ besplatnost utrošenoga vremena slaveći Boga. Ako se odlučiš za izraz radosti, izraz slavljenja Boga, to je lijepo! To će biti vječnost: slavljenje Boga! I to neće biti dosadno, bit će prekrasno! – istaknuo je Papa napominjući da nas upravo ta radost čini slobodnima.

Uzor je toga slavljenja i te radosti ponovno Isusova Majka. Crkva ju naziva – podsjetio je papa Franjo – „uzrokom naše radosti“, Causa Nostrae Letitiae. Zašto? Zato što nam nosi najveću radost, a to je Isus. Imamo moliti Gospu da nam, donoseći Isusa, dade milost radosti, slobode radosti. Neka nam dade milost hvale, da ga slavimo molitvom besplatne hvale, jer On je nje uvijek dostojan – rekao je Sveti Otac. (rv/bitno.net)