Papa: Zahvaljujući Bogorodici nevidljivi je Bog postao vidljivim

Papa Benedikt XVI., angelus

Jučer su se na Trgu svetoga Petra okupile desetine tisuća vjernika za prvu marijansku molitvu ‘Anđeo Gospodnji’ u novoj godini: mnoštvo obitelji s djecom te sudionici mimohoda za mir koji svake godine na današnji dan organizira Zajednica svetoga Egidija. Svi su predviđali i očekivali da Sveti Otac u nagovoru prije molitve govori o žuđenom miru.

Ne iznevjerivši očekivanja velikog broja vjernika Sveti se Otac prema već ustaljenom običaju osvrnuo na današnja misna čitanja, rekavši da u današnjoj liturgiji odzvanja trostruki Božji blagoslov:”Neka te Gospodin blagoslovi i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!” Lice Božje možemo promatrati, postalo je vidljivo, objavilo se u Isusu, koji je, zahvaljujući Djevici Mariji koju danas slavimo kao Bogorodicu, slika nevidljivoga Boga. Sin Svevišnjega je u njezinu krilu uzeo naše tijelo i mi možemo promatrati njegovu slavu, osjetiti njegovu prisutnost – istaknuo je Benedikt XVI.
Papa je pozvao da se nova godina započne zaustavljajući pogled na Licu Boga, koji se objavio u betlehemskom djetetu, i na njegovoj Majci Mariji koja se ponizno predala planu Božjem. Zahvaljujući njezinu velikodušnom odgovoru u svijetu je zablistalo svjetlo koje obasjava svakog čovjeka – rekao je Papa, a potom se osvrnuo na poruku za Svjetski dan mira koji se jučer obilježavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poruci upućenoj državnicima, predstavnicima Ujedinjenih naroda i svim ljudima dobre volje, želio sam istaknuti potrebu i hitnost da se novim naraštajima omogući cjeloviti odgoj, uključujući moralni i duhovni. Mladi zabrinuto gledaju na budućnost, a očituju životne vidike koji zaslužuju pažnju, poput stručne spreme za suočavanje sa stvarnošću, nemogućnosti zasnivanja obitelji i stalnog zapošljavanja, te želje za aktivnim sudjelovanjem u političkom, kulturnom i gospodarskom životu kao i u izgradnji ljudskijeg i pravednijeg društva – istaknuo je Sveti Otac i dodao:
Pozivam sve na strpljivo i ustrajno traženje pravednosti i mira, da svi u sebi odgajaju osjećaj za dobro i lijepo. Mir se nikada ne može u cijelosti postići, ali svi moramo željeti i zauzimati se za mir – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 2. siječnja 2012.

Možda vam se svidi